Nyheder
Følg Forsvaret
Døgnrapport
Arrangementer
Forsvarets arealer
Publikationer
Forlig
Det er en varm formiddag, men der er smil på læben. Endnu ved de mange soldater ikke, hvilket arrangement der venter dem. Alle de ørkenklædte helte myldrer rundt mellem hinanden og nyder den danske sommer og muligheden for at kunne give hinanden det sidste skulderklap.
Musikken begynder at spille, og hjertet banker lidt hurtigere, mens soldaterne finder deres pladser. Pludselig står de der. Hele ISAF 7. De er et imponerende syn, og man må betragte dem med en smule ærefrygt. De virker lettede, men måske en smule triste, for denne dag er afslutningen. ”Det er slutningen på en æra,” som oberst Frank Lissner senere udtrykker det.
Chefen for Hærens Operative Kommando, generalmajor Henrik Bundsgaard, inspicerer paraden efterfulgt af styrkens chef, oberst Frank Lissner. Fotos: Per A. Rasmussen.
Chefen for Hærens Operative Kommando, generalmajor Henrik Bundsgaard, inspicerer paraden og er tydeligvis tilfreds med, hvad han ser. I sin tale til soldaterne siger han:
- Jeres indsats har oversteget forventningerne. I har givet Hold 8 et godt afsæt, og I har beholdt jeres gode humør og været virkeligt skarpe til det sidste.
Han bad alle tilstede om at bøje hovederne og holde et minuts stilhed for de tre faldne soldater Mads Lerche Rasmussen, Andreas Søgaard Brohus og Martin Abildgaard.
Medlem af Folketingets Forsvarsudvalg og forsvarspolitisk ordfører for Socialdemokraterne, John Dyrby Paulsen, taler til soldaterne.
Også John Dyrby Paulsen (S) fra Forsvarsudvalget havde et par ord til soldaterne.
- Tak fordi I tog af sted, sagde han. - I har med jeres engagement, humør og samarbejde mødt de store udfordringer, I har stået overfor. I har ikke bare den politiske opbakning, men også danskernes opbakning. Velkommen hjem.
Herefter var der medaljeparade. I alt ni medaljer til sårede soldater og til soldater, der har ydet en særlig indsats. Paraden sluttede med disse ord fra chefen for Hærens Operative Kommando: - Tak for indsatsen og velkommen hjem.
Afghanistan-styrken på over 700 soldater på vej gennem Slagelses gader.
Der var mange i Slagelses gader. Gamle og unge og også de alleryngste.
Der var mange pårørende i Slagelse, og de var naturligvis glade for at have deres soldater hjemme igen. Det gjaldt også for Jonas, der er kommet op på far Rene’s arm.
Soldaterne gør højre om, og med Slesvigske Musikkorps i front påbegyndes den tre kilometer lange march ind igennem Slagelse by. Der var en utrolig opbakning fra hele byen. Børnehaver, skoler, Falck, politi og brandvæsen, butiksejere, borgere og ja selv plejehjemmet var kommet ud på gaderne for at hylde heltene. Klapsalver, Dannebrogsflag og hujen fulgte soldaterne på vej.
Danskerne viste tydeligt, at de bryder sig om deres soldater, og selvom det for udenforstående kan virke som et amerikansk koncept, var marchen en folkefest og en glædeshyldest for de hjemvendte krigere. Overalt råbte børn og pårørende ”Velkommen hjem”, og der var ingen tvivl om, at de danske soldater havde en stor plads i hjertet hos alle på ruten.
Soldaterne mærkede glæden på ruten. Kaptajn Peter Raunholdt, der har arbejdet det sidste halve år med efterretninger, mente, at ISAF Hold 7 var en hård tur, så i dag var en glædelig overraskelse. - Folkets opbakning skinner igennem, siger han, og man lærer utroligt meget om sig selv på sådan en tur, og jeg er kun blevet bekræftet i, at vi lærer folk de rigtige ting.
Arrangementet fortsatte i Antvorskov Hallen, hvor generalmajor Henrik Bundsgaard med en sandwich i den ene hånd og en cola i den anden pointerede arrangementets vigtighed. - Jeg håber, at soldaterne tager et varigt minde med herfra i dag, og at en dag som i dag kan hjælpe dem til at tackle nogle af de ting, der kan være svære at tale om.
Og så var der underholdning. ”Bag Facaden” var kommet til Slagelse og spillede blandt andet støttesangen ”Der hvor du går”, hvor overskuddet af salget af cd’en går til sårede soldater og pårørende. Derefter gik vinderen af Talent 08 ”Robotdrengene” på scenen og underholdt store og små.
Slagelses borgmester Lis Tribler bød soldaterne velkommen hjem.
Også borgmesteren i Slagelse havde lagt vejen forbi og roste på vegne af byrådet alle soldaterne og fortalte, hvor stolte de var.
Chefen for Gardehusarregimentet, oberst Tommy M. Paulsen, gav drengene et par ord med på vejen og sagde: -I kan ikke få ros nok.
Scenen blev indtaget af chefen for Bravo-kompagniet, major Brian Berthelsen, der på vegne af hele kompagniet overrakte en check på mere end 13.000 kroner til den sårede soldat Kiran. Pengene er resultatet af en soldats talent for at rappe, en koncert i Afghanistan, en god portion handlekraft og en masse god vilje. En af sangene blev spillet til ære for Kiran, der modtog stående klapsalver af hele den dybt berørte sal.
Oberst Frank Lissner: - I har gjort mig stolt over at være chef for Hold 7.
Chefen for Hold 7, oberst Frank Lissner, sagde til sine soldater:
- Udsendelsen som chef for Hold 7 har i sandhed været den største udfordring i min karriere, men I har imidlertid gjort det let for mig at være chef, I har gjort det til en fornøjelse at være chef, og sidst men ikke mindst har I gjort mig stolt over at være chef for Hold 7.
Ved afslutningen på arrangementet gik oberst Frank Lissner på og takkede for en god dag. - Det betyder mere, end I tror, sagde han. Hold 7 har gjort en forskel, Hold 7 har været noget særligt.
Obersten rettede sig op og kiggede rundt på sine svende og råbte ”Én for alle”, og svendene svarede ”Alle for én”, sådan som holdets valgsprog har været gennem hele perioden.