[Oprindeligt publiceret af Gardehusarregimentet]

1. Brigades Opklaringsbataljon fra Bornholm havde afgivet 1. Lette Opklaringseskadron (1 LOPKESK), som medvirkede med 60 ud af de 7ooo mand, der deltog i øvelsen nord for polarcirklen. Udover de danske soldater deltog Norge, Finland, Frankrig, Sverige, Holland, Spanien, Schweiz, Tyrkiet, Polen, Tyskland og Belgien.  

Eskadronen ankom en mandag aften til den danske lejr ”Råvatn”, der under hele øvelsen var samlingspunkt for den bornholmske eskadron samt øvrige enheder fra 1. Brigade herunder et stabskompagni og et mekaniseret infanterikompagni fra Livgarden, et detachement ingeniører, artillerister, militærpoliti og en sanitetsdeling fra Aalborg.

I den første af de tre uger, som øvelsen varede, skulle eskadronen gennemgå en særlig uddannelse i arktisk krigsførelse og overlevelse under ekstreme forhold. I ned til -15 °C blev den bornholmske eskadrons taktiske færdigheder testet. Selve øvelsen strakte sig over syv dage, hvor 1 LOPKESK opgave primært var at holde fjenden under observation og forsinke fjendens fremgang.



Opklaringsfolk havde skiftet støvlerne ud med bredere snesko.

Selve formålet med øvelsen var at øve deployering med en større styrke med skib og fly – det vil sige at træne hele det logiske apparat, der skal til for at flytte så meget materiel og mandskab. For soldaterne var det de basale militære færdigheder der blev øvet. Alt bliver voldsomt besværligt i dette miljø, derfor stiller det store krav til soldaterne bare at overleve.

Selvom det næppe er sandsynligt, at danske soldater skal indsættes så langt mod nord, er der alligevel mange erfaringer, der kan overføres direkte til for eksempel Afghanistan, hvor der i bjergene kan blive ned til minus 20 grader.
 
Den største uddannelsesmæssige gevinst var dog den, at soldaterne oplevede, at det aldrig kan betale sig at vælge den nemme løsning, for i Norge blev man kun straffet af kulden – i Afghanistan ligeledes af Taliban.



Eagle IV med Snemand Frost overskæg og snekæder.

- Sidst, men ikke mindst, får vi alle flyttet nogle fysiske grænser, hvilket i sig selv er med til at gøre os bedre som soldater og som enhed.