Nyheder
Følg Forsvaret
Døgnrapport
Arrangementer
Forsvarets arealer
Publikationer
Forlig
Hovedparten af Danish Battle Group, den danske styrke i Afghanistans Helmand-provins, er lige nu indsat i en meget omfattende operation. Næsten alle danske enheder er på en eller anden måde involveret i ’Operation Panchai Palang,’ som betyder ’Panterens Klør.’ Operationen begyndte for danskernes vedkommende onsdag den 1. juli og er stadig i fuld gang.
Chefen for Danish Battle Group, oberst Frank Lissner, sammen med sin sikringsmand i området, hvor de danske soldater opererer. (Foto: ACOS/S3)
Panchai Palang foregår i et område syd for Gereshk (hovedbyen i det danske ansvarsområde), hvor Taleban længe har haft en af deres helt store højborge i Helmand-provinsen. Formålet med operationen er at fjerne Taleban fra området og dermed reducere terrorbevægelsens indflydelse. Det er ønsket at rydde op og forbinde byerne Lashkar Gah og Gereshk med et område, der domineres af ISAF og afghanske sikkerhedsstyrker. Det er håbet, at den positive udvikling i området på den måde vil blive styrket til gavn for de civile afghanere og deres mulighed for at få et bedre liv.
Lykkes det at formindske Talebans indflydelse markant samt forbinde de to byer, er der nået en milepæl for missionen i Helmand. Derfor har operationen højeste prioritet, og derfor er en stor styrke med deltagelse fra adskillige Battle Groups (kampgrupper) samt fra den afghanske hær blevet indsat under overordnet kommando af den britisk-ledede Helmand-brigade, Task Force Helmand. Samlet set er det den største ISAF-operation (International Security Assistance Force) i Helmand, siden den internationale styrke rykkede ind i provinsen i 2006. Panchai Palang kører sideløbende med, at amerikanske soldater er i gang med en anden operation længere sydpå. Begge er ISAF-operationer og er som sådanne i sagens natur koordineret med hinanden.
Danskerne har spillet en nøglerolle
De danske soldater har spillet en nøglerolle i Panchai Palang. Opgaven har indledningsvis været at angribe direkte ind i et af Talebans bedst forsvarede og mest IED-minerede områder i Helmand-provinsen for at sætte sig på flere vigtige kanalovergange og på den måde skabe sikre ruter gennem de danske linjer. Ruterne benyttede britiske styrker sig senere af til at gennemføre deres videre angreb.
Danske soldater har i løbet af operationen deltaget i flere kamphandlinger, og samtidig har logistikfolkene arbejdet på højtryk for at genforsyne enhederne. Det har især været nødvendigt at bringe store mængder vand frem, da temperaturen har ligget på mindst 43 grader. Alle andre former for støtteenheder har også været aktive under operationen.
At området i høj grad var blevet mineret, vidner antallet af fundne IED’er (”vejsidebomber”) om. IED står for Improvised Explosive Device, altså en improviseret sprængladning, og den er typisk gravet ned. Som hovedregel fungerer den i princippet lige som en landmine, og hele 80 procent af alle IED’er rammer uskyldige civile. Under operationen er der blevet fundet rigtig mange IED’er i det område, Danish Battle Group har opereret i, og der er tilmed fundet såvel IED-lagre som IED-fabrikker.
En af de mange fundne IED’er bliver bortsprængt af ammunitionsryddere. (Foto: ACOS/S3)
Danske skader
En så stor operation kommer sjældent til at foregå uden omkostninger, og det har Panchai Palang desværre også haft for nogle af de implicerede.
Onsdag den 1. juli blev en soldat fra Charlie-kompagniet alvorligt såret af en eksplosion, og han er nu hjemme i Danmark til yderligere behandling. Derudover er en soldat fra Bravo-kompagniet blevet såret af skud og vil også blive fløjet hjem til Danmark. Endvidere er fire kommet lettere til skade, og enkelte køretøjer er blevet beskadiget.
Britiske styrker har desværre også lidt tab i form af sårede og faldne soldater. Lørdag den 4. juli om eftermiddagen lokal tid lød tallet på seks sårede og to døde. Æret være deres minde.
Operationen fortsætter et stykke tid endnu, men det er ikke muligt at nævne de konkrete planer af hensyn til operationssikkerheden for såvel de danske som de allierede soldater.
Hærens Operative Kommando tilføjer:
Hærens operative Kommando oplyser aldrig detaljer om kommende eller igangværende operationer, da det kan svække sikkerheden for vores udsendte soldater.
Derfor har Hærens Operative Kommando indtil nu været tilbageholdende med oplysninger om Operation Panchai Palang.