Nyheder
Følg Forsvaret
Døgnrapport
Arrangementer
Forsvarets arealer
Publikationer
Forlig
Gardehusarregimentet har modtaget følgende situationsrapport om nogle af årets aktiviteter fra regimentets 2. Letopklaringseskadron som pt. er på øvelse i Litauen.
Regimentet ønsker eskadronen en god og velfortjent juleferie, når de returnerer fra Litauen.
Professionelle og disciplinerede soldater
Litauen, Rukla – 2 Lette Opklaringseskadron fra Bornholm er en sammentømret enhed med høje værdier, hvor professionalisme og disciplin blot er nogle få af dem. Det er ikke blot ord, men er bevist gennem et helt år med øvelser i Europa samtidig med 10 dages beredskab til NATO Response Force.
Tekst og fotos: kaptajn Niels Brandt, presseofficer
En grå morgen i gård K 10 på Almegårds Kaserne brummer de store dieselmotorer fra de 25 Eagle IV, der om en halv time skal ud ad hovedporten og ned til Rønne Havn. Foran dem venter fem ugers øvelse i Litauen. En øvelse, der blev besluttet kort efter NATO topmødet i Wales, hvor regeringslederne besluttede en række ”Assurance Measures” i kølvandet på urolighederne i Ukraine.
Megen fritid var det ikke blevet til, siden de kom hjem fra Øvelse Combined Resolve i Tyskland. En øvelse ledet af US 1/I Cavalry Division, hvor 2 Lette Opklaringseskadron indgik i US Brigade Task Force - Iron Horse. De fleste nåede lige at komme hjem en dag eller to, inden de igen skulle stille på Almegårds Kaserne for at tage på øvelse i øvelsesterrænet omkring Rukla i det centrale Litauen.
Kaptajn Andreas Kirst er til daglig chef for 2 Lette Opklaringseskadron og har som sine mænd deltaget i samtlige øvelser. Stoltheden lyser ud af ham, mens han fortæller om sine folk.
- Der er for mig ingen tvivl om folkenes disciplinerede og professionelle indstilling. Det er jo flotte ord, men vi lever dem ud, uanset, hvad vi bliver sat til, fortæller kaptajn Andreas Kirst.
Folkene er glade og de er stolte af at repræsentere Danmark og Opklaringsbataljonen, fortæller kaptajn Andreas Kirst
Året for 2 Lette Opklaringseskadron begyndte allerede nytårsaften. Næste dag indgik de som beredskabsenhed i NATO Response Force 2014. I praksis betyder det, at alle mand skal stille på kasernen klar til opgave med 10 dages varsel. Det har ikke bare betydning for folkene, men også deres familier, der må finde sig i korte ferier i Danmark.
I september måned gennemførte Danske Division den største øvelse for specialoperationsstyrker på dansk grund – nogensinde. Øvelse Night Hawk. Også her deltog 2 Lette Opklaringseskadron og demonstrerede sin evne til hurtig omstilling og nye måder at gøre tingene på. Under øvelsen indgik enheden som støtte til både danske og udenlandske specialoperationsstyrker. Det betød, at de skulle lære deployering med køretøjer i DNK C-130 Hercules. Hele eskadronen blev løftet fra Rønne Lufthavn og tre timer senere landede de i den lille Sindal Lufthavn. Rampen ned og så var de klar.
2 Opklaringseskadron indsat med Hercules
Deployering er en af de discipliner, 2. Lette Opklaringseskadron skal beherske, også deployering i luften.
Når man støtter specialoperationsstyrker, betyder det også, at man må lære nogle nye metoder til at lande med. Fastroping. Det er en naturlig måde for specialoperationsstyrker, derfor skulle folkene også lære det.
Combined Resolve var den næste øvelse i rækker. Igen skulle folkene omstille sig til nye metoder, og igen skulle folkene demonstrere deres disciplin og professionalisme. Øvelsen fandt sted i det sydlige Tyskland ved det store øvelsesområde Hohenfels cirka 40 kilometer sydøst for Nürnberg. Her triumferede 2 Lette Opklaring over amerikanernes teknologiske ”overlegenhed”, som ikke virkede. Her lykkedes det den lille danske enhed at give over 600 fjendemeldinger på kun 10 dage.
Efter Combined Resolve skulle folkene igen omstille sig til nye vilkår, nye opgaver og ny mission. Øvelse Red Lion er en ”signaløvelse”, men ikke i traditionel betydning. Det er en øvelse, hvor 2 Lette Opklaringseskadrons blotte tilstedeværelse er af afgørende betydning. De skal sende et signal.
Overkonstabel – 1, Brian Brinth, blev interviewet til DR Midt og Vest tirsdag morgen og forklarede, hvorfor de er her.
- Vi skal sende et signal til omverdenen om, at vi står sammen med vores NATO allierede, fortalte Brian i et direkte telefoninterview til morgenradiolytterne i Midt- og Vestjylland.
Red Lion er også en samarbejdsøvelse, hvor danskerne og litauerne skal undervise hinanden. Det er en udfordring i sig selv, når det skal foregå på engelsk og med tolk. Fagene er traditionelle opklaringsdiscipliner og basisuddannelse i minitjeneste, udlægning af cacheer, ledelse og påkald af ild og korttidshukommelsesøvelser. En særlig disciplin for opklaringsfolk, så de styrker deres evne til at huske detaljer, som de skal rapportere om, når de vender tilbage fra en opgave.
2 Opklaringseskadron til parade
Spændvidden er stor hos 2 Lette Opklaringseskadron, der strækker sig fra indsættelse i missionsområder til paradesoldater. Her deltager eskadronen ved Armed Forces Day søndag den 23. november 2014 på Domkirkepladsen i Vilnius. Det kan sammenlignes med den danske flagdag den 5. september.
I uge 49 gennemføres handlebaner i opklaringsformer med både vej-, område- og rumopklaring. Her skal de to nationer også dele erfaringer og dele forskellige måder at løse opgaverne på. Øvelse Red Lion afsluttes med en regulær øvelse i uge 50 og afsluttes med Distinguished Visitors Day med besøg af ministre, firestjernede generaler og andre vigtige gæster.
Med det omfattende årsprogram er kaptajn Andreas Kirst ikke bleg for at anerkende sine folks indsats og gå-på mod både i alle de missioner de har deltaget i og den øvelsesvirksomhed de har gennemført.
- Det er en sammentømret enhed, hvor historie og kultur går mange år tilbage. De er disciplinerede og professionelle og evner at omstille sig fra major combat scenarier til opgaver, der mere kan sammenlignes med ”Hearts and Minds” og flagwawing. Det kræver en stor spændvidde, hvilket de har præsteret igen og igen, afslutter kaptajn Andreas Kirst.
Øvelse Red Lion afslutter den 15. december, hvor redeployeringen begynder. Det er en proces, der varer et par dage med transport til Kleipeda, hvor der gennemføres nedvaskning, inden redeployeringen fortsætter. Den 19. december er alle hjemme igen, klar til en velfortjent juleferie.