[Oprindeligt publiceret af Jydske Dragonregiment]

Af informationsbefalingsmand
Oversergent Tina G. Anker 

Traditionen tro deltog 1 kampvognseskadron også kaldet Niels Kjeldsen eskadron i en mindehøjtidelighed i Give, for at ære dragonernes ”helt” Niels Kjeldsen. Dagen bød på tale fra den nytiltrådte eskadronchef KN C. Dalum samt tale fra Borgmesteren i Give. Sammen med Niels Kjeldsens eskadron, deltog også de Jydske Landsoldater samt borgere fra Give.  

Historien om Niels Kjeldsen:

Hvordan blev Niels Kjeldsen en ”helt”, og hvad skete der den 28. februar 1864 ved Blåkær skov?

Niels Kjeldsen også kaldet dragon Ullerup, var sammen med seks andre menige dragoner og en korporal blevet udsendt fra Vejle sydpå til Højen kro. De skulle undersøge om de preussiske soldater var på vej nordpå. Niels Kjeldsen og hans følge kom forbi et hus, hvor der boede venlige mennesker, som tilbød soldaterne noget at drikke. Inden længe fik soldaterne øje på den preussiske fortrop, som bestod af i alt 14 mand, de var under kommando af den 19-årige fændrik (yngste officer i et kompagni) grev Gustav von Lüttchau. 

Soldaterne blev hurtig klar over, at der kom flere preussere samme vej. De besluttede sig for at vende om, og red hurtigst muligt tilbage nordpå. Korporalen havde en hurtig hest og nåede hurtigt frem til feltvagten, her fik han en advarsel om, at han havde ladt sine soldater i stikken. Et par af de menige nåede i sikkerhed ved Højen kro, men de sidste fire red på langsommere heste og blev indhentet af seks preussiske husarer, der udgjorde fortroppen.

De to første dragoner overgav sig omgående, men da Niels Kjeldsen blev indhentet ville han ikke overgive sig. I stedet trak han sin sabel og huggede ud efter de to preussiske husarer. Under kampen fik Niels Kjeldsen et sabelhug forfra i hjelmen. Herefter blev han ramt med et hårdt slag fra den flade klinge, så hans hånd et kort øjeblik blev lammet. 

Lüttichau var fremme ved de kæmpende med hævet revolver, og råbte flere gange til Niels Kjeldsen, at han skulle overgive sig. Lüttichau affyrede herefter to skud og sårede sin hest med det ene skud. Det andet skud ramte Niels Kjeldsen i nakken og gik ud gennem panden. Niels Kjeldsen gled langsomt ned af hesten og døde. Preusserne indfangede senere hans hest og tog den med til Kolding, da preusserne var væk kom der en bonde fra Dons forbi med hans hestevogn, han blev overtalt til at tage hans lig til Vejle. Undervejs mødte bonden udsendinge fra feltvagten fra Højen kro, de fulgte vognen og Niels Kjeldsens lig til Vejle. Niels Kjeldsen blev en ”helt”, fordi han tog kampen op med sine forfølgere.

Niels Kjeldsen blev begravet på Give kirkegård. Sognet rejste senere en mindesten på kirkegården, og den står der endnu.

 
KN C. Dalum foran Niels Kjeldsens eskadronen.


Galleri fra dagen:

Læs mere:
150 året for Niels Kjeldsen skulle markeres.