[Oprindeligt publiceret af Jydske Dragonregiment]

Af presse- og informationsofficer
Kaptajn M. Veltzé

Jydske Dragonregiment kommer i det nyslåede forsvarsforlig for perioden 2018-2023 til at bestå som regiment. Derudover var forliget en glædelig nyhed for regimentet. Det skyldes, at det er den overordnede tanke, at der tilføres 240 arbejdspladser til kasernen. De ekstra arbejdspladser genereres som følge af, at staben fra 1. Brigade med tilhørende stabskompagni, begge er garnisoneret i Haderslev, flytter til Holstebro. Ydermere oprettes en tredje kampvognseskadron, der - ligesom de to andre eskadroner - skal køre i leopard 2-kampvogn.

Kampvognseskadroner er man vant til på Dragonkasernen, men en brigade med tilhørende stabskompagni - hvad er det? Kort sagt er brigaden en enhed, der skal føre de enheder, der er tilknyttet brigaden, dvs. opklaringsenheder og kampenheder i form af kampvogne og panserinfanteri samt artilleri-, panserværns-, luftværns-, ingeniør- og føringsstøtteenheder med tilhørende logistik. Til at bistå staben med føringen af disse enheder indgår der i brigadens stabskompagni forskellige elementer i form af stabshjælpere, føringskøretøjer og kommunikationsmidler, der muliggør føringen.

Hvornår alle de nye medarbejdere og køretøjer er at finde på Dragonkasernen er endnu uvist. Forligsteksten er knap nok tør, og nu skal rammeforliget omsættes til handling. Det siger sig selv, at man ikke bare lige knipser med fingrene, og så står der 240 mand med tilhørende køretøjspark i kasernegården. Tidsmæssigt peger det på, at der frem til sommerferien 2018 arbejdes på en implementeringsplan, hvorefter den praktiske gennemførelse af forliget kan iværksættes. Sikkert er det dog, at den nye organisation træder i kraft pr. 1. januar 2019.

På Dragonkasernen er det hensigten, at der skal bygges nye garage- og kontorfaciliteter samt anlægges p-pladser for at huse nuværende og nye medarbejdere. Nybyggeriet kommer forventeligt til at ligge i den sydlige del af kasernens område ud mod Galgebakken. Byggeriet bliver i form af tre standardgarager M/14 med tilhørende Antvorskovtårne (se billede nedenfor). Standardgaragerne lever op til arbejdsmiljøkravene, og der er plads til, at enhedens køretøjer kan komme under tag. I Antvorskovtårnene er der plads til våbenrum, pudsestuer, bad og omklædning samt to undervisningslokaler, der kan udvides til ét stort. Derudover er der kontorfaciliteter til underafdelingens kommandokontor. Samlet set betyder nybyggeriet, at underafdelingerne, dvs. eskadroner og kompagnier, med tilhørende køretøjer og materiel kan huses i én bygning og ikke som nu i to eller flere bygninger. Om byggerierne forsikrer chefen for Garnisonsstøtteelementet, major B.S. Villsen: ”Det er en større pladskabale, der skal gå op, men vi skal nok nå i mål”.


Standardgarage M/14 set fra oven


Standardgarage M/14 med Antvorskovtårn (mørk bygning) (foto fra Antvorskov Kaserne)

Link til Forsvarsforliget 2018-2023