Nyheder
Følg Forsvaret
Døgnrapport
Arrangementer
Forsvarets arealer
Publikationer
Forlig
I slutningen af april udsendes 29 soldater fra Stabskompagniet ved II bataljon i tre måneder til Kosovo. Missionen hedder KFOR 40B, og kompagniet overtager fra Ingeniørregimentet.
Forud for udsendelse er der flere uddannelser og øvelser soldaterne skal igennem. En af dem er Taktisk Sanitetstjeneste for Enkeltmand (TSE). For det civile øre lyder det måske lidt mærkeligt, men som med alt andet har Forsvaret sit helt eget sprog. Oversat betyder det førstehjælp i felten, og soldaterne skal lære, både at behandle sig selv, men også sine medsoldater når der er nogen der skyder på dem. Soldaterne skal lære at besvare ilden, og få nødflyttet den sårede, mens man yder førstehjælp. De skal lære at tilkalde hjælp over radioen, for standard 1-1-2 er nok ikke så hensigtsmæssigt lige i dette tilfælde.
Alt det, har Stabskompagniet øvet sig på i denne uge. De startede i mandags med at få pakket deres ”IFAK” (førstehjælpstaske), og tørtræne procedurer. Siden er der bare bygget ovenpå, og i onsdags var der scenarietræning i terrænet:
Den store firehjulstrækker kører ud af sporet. Pludselig rejser der sig en fjende bag en busk og affyrer en RPG mod bilen. ”Føling front – RPG” når vognkommadøren at råbe. Bilen er bragt til standsning, køreren er ramt. Soldaterne vælter ud af bilen og besvarer ilden. Da gruppen har etableret ildoverlegenhed, går en af soldaterne i gang med at behandle den sårede. Han er ramt i lysken, og er ikke ved bevidsthed. Det her skal gå stærkt.
Sammen med en kollega får de flyttet den sårede om bag ved bilen, og får lavet den indledende førstehjælp. En anden bil bliver hentet, og de bliver evakueret bagud i stillingen, og så går de rigtig i gang. Såret skal forbindes, resten af kroppen skal efterses, og manden skal efterfølgende pakkes ind, så han ikke underafkøler. Det går stærkt. De andre soldater sikrer området, så de er klar hvis fjenden skulle dukke op igen.
Da soldaten er pakket ind, og de i princippet er klar til at blive hentet af helikopteren slutter momentet… Soldaterne puster ud. Det er en hård omgang: ”Men ingen hindbærslikpind i denne omgang” griner behandleren, og hentyder til de øvelses-Fentanyl slikpinde man kan anvende som indledende smertelindring. Soldaterne evaluerer. Hvad fungerede, og hvad skal gøres anderledes næste gang? Der er læring i det hele.
Forude venter uddannelse i vagttjeneste, og den afsluttende øvelse inden kompagniet tager af sted. Kosovomissionen begyndte i efteråret 1999, hvor 800 danske soldater blev udstationeret i den konfliktfyldte region. Styrkebidraget blev hurtigt forøget til 880 soldater, som er det højeste antal soldater, Danmark har bidraget med til missionen. Mere end 13.000 danske soldater har gjort tjeneste i Kosovo, siden Hæren første gang udsendte soldater til Kosovo Force (KFOR).
Der "mekkes" på den sårede
Hovedopgaven for de i dag 35 danske soldater i Kosovo Force (KFOR) er bevogtning af Camp Marechal De Lattre de Tassigny ved Novo Selo. De danske soldater løser også opgaver i Kosovo Force hovedkvarter i Pristina.
Missionen i Kosovo var i en periode Hærens største internationale mission, men i takt med at Hærens internationale engagement blev udvidet andre steder, og at sikkerhedssituationen i Kosovo blev forbedret, blev Hærens bidrag til KFOR reduceret.
Fra 2011 til 2013 blev bevogtningsdelingen på 30 soldater og fem stabsofficerer opstillet af Hjemmeværnet. Siden er bevogtningsbidraget igen blevet opstillet af Hæren, men Hjemmeværnet bidrager fortsat med stabsofficerer.