Nyheder
Følg Forsvaret
Døgnrapport
Arrangementer
Forsvarets arealer
Publikationer
Forlig
Majoren råber ”godaften soldater”, og der skal råbes igennem, for hele V bataljon er trådt an på tre geledder. De fylder godt i længden denne aften på kasernen. Soldaterne hilser på majoren med et ligeså højt ”godaften chef”.
Det er mørkning, og gadelygterne er tændt. Det er mildt i vejret, og duften af dagen der fortager fornemmes i luften. Men dagen er langt fra slut for rekrutterne. De skal i teateret. Soldaterne ved dragonkasernen er en inkarneret del af Holstebro DNA. Byen er stolt af soldaterne, og soldaterne er stolte af, at høre til i byen. Mange af rekrutterne kommer langvejs fra, og ved ikke hvad Holstebro er for en by. De kender ikke til kulturen, til idrætslivet, til de mange foreninger, til politiet, til uddannelsesstederne eller til bylivet. Men det skal de introduceres for i aften.
Bataljonen går højre om, og gør klar til at sætte i march, og en enkelt tromme, gør hele denne store kolonne i stand til, at holde en taktfast rytme, hele vejen mod Musikteatret. Der er ellers stille på vejene. Det er en torsdag aften, midt i spisetid. De biler der kommer, bliver på sikreste vis, standset eller ledt udenom soldaterne af Politihjemmeværnet, der som altid trofast stiller med erfarne folk. Da en ambulance skal igennem kolonnen på Holstebrovej lige ud for kasernen, er de klar til at sikre en sikker og tryg passage.
I Musikteatret befales bataljonen holdt, og eskadronerne ledes ind i Teatersalen hvor der ventes. Prinsens Musikkorps spiller mens de finder deres pladser. Ikke umiddelbart noget musik de værnepligtige lytter til, til daglig. Men de lytter pænt. Men mere om det senere.
Mette Mørk, kommunikationschef i Holstebro kommune, og aftenens konferencier, byder velkommen, og præsenterer borgmesteren, H.C. Østerby. Han sagde til de værnepligtige, at byen holder af, med og øje med dem. Det er tydeligt af borgmesterens vægtede ord, at det er vigtigt for ham, de værnepligtige ved hvilken arv de overtager fra tidligere tiders soldater, både i form af hvordan man opfører sig, men også i form af Dysten mod Byen, hvor byen plejer at vinde – blandt andet på grund af de gode idrætsfaciliteter. Han fortalte om kulturen i byen, og sagde, at han håbede at obersten gav dem udgang fra tid til anden, så de kunne nyde netop denne. Han sluttede af med ordene ”Her, er vi stolte af dragonbyens soldater”.
Siden kunne de værnepligtige møde politikommissær Knud Gamstrup Lauridsen. Han kunne fortælle om det gode samarbejde der er mellem alle instanser i byen, og at soldaterne har et godt omdømme, som deres forgængere har arbejdet hårdt for at få, og beholde. Det er vigtigt for Holstebro by, at her er et trygt natteliv, og at der var hans forventning, at soldaterne ville bidrage til dette. Efter denne mindre løftede pegefinger, kunne politikommissæren slutte af med, at: ”Vi ved jo godt hvad der hører ungdommen til. Mange af mine folk er ikke meget ældre end I er, og mange af dem er tidligere soldater. Så de ved jo godt hvad I gerne vil”.
Disse ord kunne gademedarbejder Karen Pilegård tilslutte sig. Hun fortalte om SSP samarbejdet, der i andre kommuner hører folkeskolen til, men som i Holstebro går helt til det 24. år. De laver opsøgende, støttende og udførende arbejde, så vi kan få gode fællesskaber, inden for, og uden for kasernen.
Byen fra et andet synspunkt kom Kristian Kenneth Lyngvald med. Han har været soldat i mange år på kasernen, men er nu sygeplejestuderende her i byen. Han kunne sætte ord på de mange tanker og følelser der går igennem en, når man skal vælge om man skal være fuldtidssoldat i Holstebro, og bo på kasernen, i byen, eller der hvor man kommer fra. Det er der forhåbentligt mange af de menige, der lige om lidt kommer til at skulle tage stilling til.
Derefter fulgte to flotte danse indslag med elever fra Balletskolens danselinie 7-10 klasse. det kan godt være soldater er stærke, men de her unge, var godt nok tough! Det må betvivles om regimentet kan stille ret mange der kunne følge med dem!
Mette Mørk sluttede foredragsrækken af med ønsket om et trygt natteliv og et aktivt dagsliv i byen for rekrutterne. Og så gik det løs…
Mette Poulsen og Michael Millfield Mølhede (foto: Emil Kastrup Andersen)
Prinsens Musikkorps er ikke kun klassisk militær march musik. De er også pop og rock. Men det er der bare ikke så mange der ved. I dag havde de fået hjælp af Mette Poulsen som solist. På få minutter overgik de ellers så disciplinerede værnepligtige, til en flok hujende og klappende koncertgængere. Tak Mette :) Korpset, Mette, og trompetist Michael Millfield Mølhede, lagde blandt andet salen ned med en intens version af Dizzy Mizz Lizzys ”Silverflame”. De spillede højt, lavt, stille, voldsomt, bevægende og bevinget. De spillede på alle emotionelle registre, krydret med Mettes fantastiske personlighed, der kan få selv den mest vindtørre vestjyde op af stolen. Mette der til daglig er lærer på en efterskole siger: ”Det er skidesjovt at være med til sådan en aften hvor vi vender det hele på hovedet. Jeg har altid fået et kick ud af at komme i Holstebro hos de værnepligtige, særligt fordi det er torsdag aften, og de værnepligtige er på vej byen for første gang, så der er altid en særlig stemning. Det er fedt at få lov til at spille med et orkester som Prinsens Musikkorps, og det er bare en helstøbt aften på alle parametre”.
De værnepligtige blev inviteret på en sodavand i foyeren, inden de gjorde klar til at marchere mod kasernen. De havde tydeligvis alle sammen fået ny viden og ny indsigt i byen der har det meste. Dragonbyen Holstebro.
Trommen begyndte at spille, og de værnepligtige satte i march. Bataljonschefen var stolt af sine soldater, og de fik ros for især deres eksercits, der trods den korte tid i trøjen, var over al forventning. Soldaterne blev sendt til fyraften mindet om, at hvis man har overskud nok til at tage i byen, så har man også overskud nok til at gøre stuerne rene fredag morgen.
Stor tak til byen, til Prinsens Musikkorps og til Politihjemmeværnet!
For mange flere billeder, se regimentets Facebookside.