Forsvarschef Michael Hyldgaard

Fungerende forsvarschef, general Michael Hyldgaard. Foto: Peter Dalby / Forsvaret 

HONNØR: Er der en enkeltstående oplevelse eller en situation fra din karriere, du kan tænke tilbage på og bruge i jobbet som fungerende forsvarschef?

FC: ”Jeg har mange. Jeg har blandt andet været chef for Operationsstaben i fem år. Men nu nærmest alle medier har skrevet om mig, at jeg er jægersoldat, er det måske meget sjovt med en historie fra den tid. Jeg var ung jægersoldat, og jeg stod på rampen af en C-130 Hercules 10 kilometer oppe i himlen over Aalborg. Det var mit første spring om natten og første gang fra den højde. Jeg var pakket ind i alt muligt udstyr. Der var mange ting, der gik igennem hovedet, da jeg stod derude på rampen. Et kort øjeblik tænkte jeg: ’Hvad laver jeg her?’ Og så blev jeg enig med mig selv om, at jeg skulle stole på min uddannelse og træning. Og at jeg skulle være mig selv. Så går det fint, tænkte jeg. Så hoppede jeg ud. Og det gik jo fint.”

 

Jeg vil gøre alt for, at Forsvarets mange medarbejdere, beslutningstagerne og ikke mindst den danske befolkning i det hele taget har tillid til, at Forsvaret kan passe på Danmark. For det er det, der er vores opgave.

Fungerende forsvarschef, general Michael Hyldgaard

HONNØR: Og det er også sådan, du ser på jobbet som fungerende forsvarschef?

FC: ”Jeg er sikker på, at det også i det her tilfælde skal gå godt. Nu har jeg været her i fire dage. Så min erfaring er fire gange så stor som den første dag, jeg stillede her. Opgaven som fungerende forsvarschef er at udfylde rollen, indtil der er en permanent løsning. Jeg er omgivet af meget erfarne og dygtige medarbejdere, der løser deres opgave, og det er jeg helt tryg ved. Min opgave er at samle trådene. Og det har jeg lang erfaring med.” 

 

HONNØR: Du er kommet ind på posten på et tidspunkt, hvor der har været stor diskussion om israelske ildstøttesystemer, NATO-styrkemål og senest Iver Huitfeldts våbensystemer. Hvad tænker du om det?

FC: ”Det er rigtigt. Men jeg ser fremad. Jeg vil gøre alt for, at Forsvarets mange medarbejdere, beslutningstagerne og ikke mindst den danske befolkning i det hele taget har tillid til, at Forsvaret kan passe på Danmark. For det er det, der er vores opgave. Det, der er brug for her, er at fokusere på opgaven. Og hinanden selvfølgelig.”

 

HONNØR: Hvad ser du som nogle af de største udfordringer på dit bord?

FC: ”Politikerne har besluttet at investere i Forsvaret. Det besluttede man med det forlig, der blev indgået sidste år. Nu forhandles der om forligets delaftaler. Dem skal Forsvaret eksekvere på. Vi skal have dem omsat, så vi kan forsvare os selv og leve op til NATOs krav til os. Vi taler om dem som styrkemål, men det er reelt krav til, hvordan vi kan være et godt bidrag til alliancen. En anden opgave er at udvide vores samarbejde med de nordiske lande, som nu alle er medlemmer af NATO. Det er en helt ny situation. En situation, vi har kunnet håbe på, men måske aldrig rigtig har troet på. Det giver en helt anden måde at se på forsvaret af Danmark. Det ser jeg rigtig meget frem til at arbejde med.”

 

HONNØR: Nu har du fået en masse medarbejdere i Forsvarskommandoen, som du er chef for. Er der noget, du har lyst til at sige til dem?

FC: ”Det er, at jeg er her på vegne af Danmark og for Forsvarets skyld. Jeg er fokuseret på at løse opgaven. Det er det allervigtigste for mig. Og det vil jeg selvfølgelig arbejde solen sort for at lykkes med.”

 

Interview foretaget 9. april

 

LÆS OGSÅ: Interview med den svenske forsvarschef Micael Bydén om medlemskab af NATO i webmagasinet.

Michael Wiggers Hyldgaard

General, fungerende forsvarschef

 

Se Michael Hyldgaards CV her