Nyheder
Følg Forsvaret
Døgnrapport
Arrangementer
Forsvarets arealer
Publikationer
Forlig
5. september 2024 blev flagdagen for Danmarks udsendte markeret for 16. gang. Se eller gense video og billeder fra dagen.
Omkring 700 soldater deltog i paraden på Christiansborg Slotsplads. Foto: Rebekka Gimm / Forsvaret
Af Forsvarkommandoen
Flagdagen for Danmarks udsendte blev også markeret i de internationale missioner. Det første flagdagsarrangement fandt sted i Irak meget tidligt morgen dansk tid.
I København blev markeringen af flagdagen indledt med kranselægning ved Monumentet for Danmarks internationale indsats siden 1948 i Kastellet.
Her deltog de pårørende til de faldne i de internationale missioner, Kongeparret, medlemmer af regeringen og Folketinget, repræsentanter fra Forsvaret, Politiet og Beredskabsstyrelsen samt andre inviterede gæster. Folketingets formand Søren Gade og forsvarsminister Troels Lund Poulsen holdt taler.
Fotos: Forsvaret
Hør formand for Folketinget Søren Gades tale her:
Hør forsvarsminister Troels Lund Poulsens tale her:
Markeringen af flagdagen fortsatte i Holmens Kirke, hvor der var mindegudstjeneste for de faldne i international tjeneste.
Flagdagsparaden på Christiansborg bestod af knap 700 soldater fra alle værn samt tidligere udsendte fra Beredskabsstyrelsen, Udenrigsministeriet og Politiet.
Se de enkelte faser i paraden i disse videoer:
I Holstebro markerede Jydske Dragonregiment og Holstebro Kommune flagdagen med opstilling af militære køretøjer på Kirkepladsen, parade på Dragonkasernen, hvor der blev uddelt børnemedaljer og lagt kranse og march fra kasernen til Holstebro Kirke, hvor der var flagdagsarrangement med gospelkor.
Foto: Jydske Dragonregiment
Det blev en smuk sensommereftermiddag i Aarhus, da Finansminister Nicolai Wammen og borgmester i Aarhus Jacob Bundsgaard talte til de fremmødte.
Mindeparken ved Marselisborg i Aarhus dannede i år ramme om den oficielle flagdagsfejring i Jylland. Foto: Sofie Wegger / Forsvaret
Generalløjtnant Kenneth Pedersen, der er chef for Forsvarsstaben talte på vegne af Forsvaret. Han sluttede sin tale med at takke de pårørende til de udsendte soldater.
"Bag enhver soldat står de personer, der var de sidste til at kramme jer farvel inden afrejse - og de første til at byde jer velkommen hjem.
I dag hylder vi ikke kun jer i uniform, men også jeres familier. I pårørende, er en uvurderlig del af Forsvarets styrke. I minder os om, at vi ikke kæmper af had til dem, vi står foran, men af kærlighed til dem, der står bag os. I minder os om, at noget er værd at kæmpe for."
Markeringen af Flagdag i Aarhus startede i Holme Kirke. Foto: Sofie Wegger / Forsvaret
1100 soldater og civile foran Operations Support Wing på Flyvestation Karup. Foto: Lars Skjoldan / Forsvaret
På Flyvestation Karup stod godt 1100 soldater og civile medarbejdere klar til at fejre Flagdag. Sammen repræsenterede de alle de myndigheder, der til daglig gør tjeneste på flyvestationen.
Foto: Lars Skjoldan / Forsvaret
Før alle var inviteret til rundstykker og kaffe, underholdt Prinsens Musikkorps blandt andet med I Danmark er jeg født, og Dannebrog blev fløjet forbi paraden af en Fennec-helikopter.
På Flyvestation Karup var det vicechefen for Flyverkommandoen, brigadegeneral Henrik Hegner Nielsen, der holdt dagens tale. Han understregede, at det vigtigt, at alle Forsvarets medarbejdere skal huske at anerkende hinanden.
Brigadegeneral Henrik Hegner Nielsen talte til de forsamlede soldater på Flyvestation Karup. Foto: Lars Skjoldan / Forsvaret
"Når vi står her i dag, så er det for at anerkende hinanden, vores fælles indsats ude og hjemme - vise det synligt - tage tid til det - for det er også en vigtig del af vores job, vores kultur og vores værdier", sagde Henrik Nielsen.
Foto: Lars Skjoldan / Forsvaret