Dykkerskibet Søløven

Dykkerskibet Søløven på vej mod en dykkeropgave: Foto: Berit Udbye / Forsvaret.

Dykkerskibet Søløven er det sidste tilbageværende skib af Standard Flex 300 Flyvefisken-klassen i Søværnet.

Standard Flex skibene blev bygget mellem 1986 og 1996. Skibene var bygget over et meget fleksibelt containersystem, som betød, at de kunne anvendes i flere forskellige roller, alt efter hvilken type containermoduler, de blev udstyret med. Skibene kunne anvendes til kampopgaver mod både andre overfladefartøjer og mod undervandsbåde, til at lægge eller rydde miner, til overvågningsopgaver, til forureningsbekæmpelse og til søopmåling. 

Skibene i klassen blev udfaset af Søværnet fra 2007. Flere af skibene er overdraget eller solgt til flåder fra andre NATO-lande.

Søløven blev ombygget til dykkerskib i 2012, og det bruges primært til uddannelse af dykkere men kan også bruges som platform i forbindelse med operative opgaver for Søværnets dykkere.

Søløven er udstyret med dykkerklokke, trykkammer, hospital og plads til 20 dykkerinstruktører og elever foruden besætningen på ni mand.

Søløven hører under 2.Eskadre/Søværnets Dykkertjeneste og har basehavn på Marinestation København. Søløven skal senere have basehavn på Flådestation Korsør. 

 

Dykkerskib af Flyvefisken-klassen

Antal: 1

Længde: 54 m

Bredde: 9 m

Dybdegang: 3,8 m

Deplacement: 487 tons

Fart: 17 knob (ca. 32 km/t)

Aktionsradius: 1.200 sømil (ca. 2.200 km)

Besætning: 9

Skibe i klassen: Y311 Søløven

Sidst opdateret 14. august, 2020 - Kl. 12.00