mu16efp22

Af Forsvarskommandoen

 

NATOs fremskudte tilstedeværelse i Baltikum og Polen - Enhanced Forward Presence i Estland

De danske soldater i Estland har i den seneste periode deltaget i integrationsøvelsen Bold Dragon sammen med den internationale kampgruppe. Øvelsen begyndte onsdag og torsdag blev der gennemført angreb. 1. estiske brigade var øvelsesansvarlig og enheder fra 1. Scouts Bataljon, Defence League (det estiske hjemmeværn) og værnepligtsenheder fra 2. estiske brigade agerede modstandere i øvelsen. Øvelsen gav et stort udbytte for alle deltagende enheder.

 

MU 16 22 eFP2

MU 16 22 eFP3

MU 16 22 eFP4

 

De internationale soldater, der deltog i øvelse Bold Dragon, oplevede stor pressebevågenhed. Der var medier til stede fra både Storbritannien, USA, Italien, Japan og Estland. Det estiske forsvarsministerium holdt onsdag to pressebriefinger. Under den første gav departementschefen for forsvarsministeriet Kusti Salm en briefing om den sikkerhedspolitiske situation i det baltiske område, og efterfølgende gav næstkommanderende for det estiske forsvar, generalmajor Palm, sin vurdering og fremadrettede perspektiv på den militære situation og udvikling i Estland.

Torsdag var pressen med soldaterne i felten for at filme og fotografere enhederne og møde og interviewe soldater og chefer.

 

MU 16 22 eFP5

 

Efter øvelsen er der gennemført vedligeholdelsestjeneste for alle deltagende enheder. Det Nationale Støttelement fortsætter rotationsplanlægningen med Forsvarskommandoens logistiksektion og Joint Movement and Transportation Organisation, derud over har det Nationale Støtteelement lagt planer i tilfælde af, at der skulle komme et forhøjet trusselsniveau. Militærpolitiet har gennemført sikkerhedskontrol og vejledning af soldaterne.

NATOs stående flådestyrke i Nordatlanten og Østersøen (Standing NATO Maritime Group 1)


Den forgangne periode har budt på en række træningsmuligheder, som sikrer, at fregatten Peter Willemoes og besætning kan opretholde indsættelsesevnen. Blandt andet bidrog danske F-16 kampfly til en realistisk luftforsvarsøvelse, hvor styrken fik lejlighed til at teste beredskabet mod lufttrusler.

 

MU 16 22 SNMG1 2

MU 16 22 SNMG1 1

 

Styrken besøgte i den seneste periode også Tallinn i Estland, hvor der var mulighed for at møde nogle af de indsatte kolleger fra Hæren samt øvrige udsendte til Baltikum.

MU 16 22 HELDET3

Morgenbillede EH101 på Flight Line

 

NATO Mission Iraq – Helikopterbidraget på Al Asad luftbasen, Irak


Helikopterdetachementet har i den seneste periode gennemført to missioner. Missionerne har været transport af personel og gods mellem Al Asad luftbasen og Bagdad. Den samlede flyvetid for ugen har været godt seks timer. Der er blevet flyttet 59 personer og 3.960 kg gods.

 

MU 16 22 HELDET2

Besøg af Forsvarsminister og Forsvarschef 11. april 2022

 

MU 16 22 HELDET1

Fællesbillede fra Forsvarsminister og Forsvarschef besøg

Air Surveillance and Control Unit, OIR – Shaw Air Force base, South Carolina, USA


De danske radaroperatører tilknyttet 727th Expeditionary Air Control Squadron på Shaw Air Force Base i South Carolina bemander positioner i det amerikanske Control and Reporting Centre. Herfra koordineres og kontrolleres luftoperationer i Operation Inherent Resolve i Mellemøsten.

 

Kontrolcentret summer af aktivitet, fordi der for tiden er væsentligt flere soldater til stede end der plejer at være. Air National Guard personel er begyndt certificeringen på de operative positioner, så de kan afløse cirka halvdelen af de nuværende amerikanske operatører. De danske operatører på hold 29 støtter processen som instruktører, og er om kort tid selv igennem 2/3 af egen udsendelsesperiode.

Generelt har operationerne kørt som forventet og uden de store overraskelser den seneste uge.

Fakta

NATOs stående flådestyrker er alliancens primære maritime værktøj og bidrager til alliancens kollektive forsvar og afskrækkelsesstrategi. Flådestyrkerne er med til at opretholde og vise NATOs beredskab og synlige tilstedeværelse i alliancens interesseområder.

 

Danmark bidrager fra januar til slutningen af april 2022 til SNMG1 med fregatten Peter Willemoes.

Danmark bidrager til to internationale operationer, der sigter imod at styrke den irakiske regering og de irakiske sikkerhedsinstitutioner og at bekæmpe ISIL.

 

Danmark leder frem til maj 2022 NATOs rådgivningsmission i Irak (NMI) og bidrager blandt andet til missionen med to transporthelikoptere. 

 

Danmark bidrager også fortsat til Operation Inherent Resolve, der støtter kampen mod ISIL. Danmark bidrager aktuelt med kontrol- og varslingsoperatører. Bidraget er placeret på Shaw Air Force basen i staten South Carolina i USA.

Formålet med den fremskudte tilstedeværelse er at styrke alliancens afskrækkelses- og forsvarsprofil ved utvetydigt at demonstrere NATO-landenes alliancesolidaritet og viljen til at beskytte NATOs befolkning og territorium.

 

Danmark bidrager fra marts 2022 med omkring 220 soldater til den fremskudte tilstedeværelse. 

 

Læs mere her.