Den lange tur fra Arizona til Florida bød på flere spektakulære syn. Her ses fire F-35 kampfly fra bagsmækken af et lufttankningsfly. Et dansk F-35 fly ses som nummer to fra venstre. Foto: U.S. Air Force.

Den lange tur fra Arizona til Florida bød på flere spektakulære syn. Her ses fire F-35 kampfly fra bagsmækken af et lufttankningsfly. Et dansk F-35 fly ses som nummer to fra venstre. Foto: U.S. Air Force.

Af Flyverkommandoen

 

Som en del af omskolingen fra F-16 til F-35 skal danske piloter og teknikere lære at deployere over større afstande, operere med andre nationer og andre flytyper samt træne våbenaflevering.

 

Derfor fløj danske og udenlandske F-35 fly, piloter og teknisk personel for nyligt den cirka 3.000 kilometer lange tur fra Arizona i vest til Florida i øst. Foruden at få erfaring med missionsplanlægning og det at flyve flyene over længere stræk med lufttankning til følge, fik det danske personel et træningsudbytte på selve basen, som ikke er muligt på den hjemlige base i Arizona:

 

”Formålet med deployeringen var overordnet set, at give et ekstra ’trænings-boost’ til alle os, der er i gang med omskolingen til at kunne flyve og operere med F-35. Øvelsesområderne ved Tyndall Air Force Base er nogle af de bedste i verden til at øve med andre nationer samt praktisere våbenaflevering med bomber, missiler og kanonen. Derfor var det en stor gevinst for vores udvikling og uddannelse at kunne deltage her” siger piloten KIN, der er chef for det danske detachement på Luke Air Force Base, og som også selv deltog i øvelsen.

 

Den danske pilot KIN gør sig klar i cockpittet inden take off.

Den danske pilot KIN gør sig klar i cockpittet inden take off. Foto: U.S. Air Force photo by Airman 1st Class Anabel Del Valle

 

Skud med kanonen

Et af højdepunkterne i de i alt to træningsuger var den første skydning med kanonen fra en dansk F-35 mod et luftmål, som i dette tilfælde var et banner, der blev trukket af et F-16 fly. Formålet var at træne og teste brug af kanonen i en visuel luftkamp, hvilket er særligt relevant at kunne i kamp mod andre fly.

 

Det danske fly med halenummer L-001 taxier på flight linen.

Det danske fly med halenummer L-001 taxier på flight linen. Photo credit: U.S. Air Force photo by Airman 1st Class Anabel Del Valle

 

Foruden den konkrete og værdifulde træning af våbenaflevering, blev der også øvet integration i større missioner med deltagelse af andre flytyper. Disse agerede enten allierede eller fjender, og det var især samspillet mellem ældre kampfly og Forsvarets eget spritnye og topavancerede F-35 kampfly, der gav et rigtig godt træningsudbytte:

 

”Der er ikke nogen tvivl om, at F-35 giver os nogle helt nye muligheder på kamppladsen. Vi er i stand til at operere anderledes, og det får vi i den grad mulighed for at afprøve i en træningsmission som den, vi netop har afviklet på Tyndall Air Force Base”, fortæller KIN.

 

Vil du vide mere om, hvad F-35 kan? Læs her: F-35 er Forsvarets nye gamechanger.

 

Piloter ser F-35 returnere efter endt flyvning.

Piloter ser F-35 returnere efter endt flyvning. Photo credit: U.S. Air Force photo by Airman 1st Class Anabel Del Valle

 

Derfor har Danmark fly i USA

Som en del af omstillingen fra F-16 til F-35, har Forsvaret udstationeret en større håndfuld af de første danske F-35 kampfly til USA. Her skal de benyttes til omskoling og uddannelse af danske piloter. I stedet for at vi i Danmark selv skal stå for al omskoling, uddannelse og de investeringer, der følger med, kan vi ved at have et mindre antal fly på Luke Air Force Base pulje kræfterne sammen med vores tætte samarbejdspartnere og allierede.

 

Læs hele forklaringen her: Derfor bliver danske F-35 kampfly i USA 

Fakta

  • Danmark har i alt købt 27 F-35 kampfly.
  • De første danske F-35 kampfly lander i Danmark til oktober 2023.
  • F-35 får base på Fighter Wing Skrydstrup, hvorfra de skal operere.