Alle danske fly har nu rundet 100 flyvetimer. Her ses L-002, der gør klar til landing.

Alle danske fly har nu rundet 100 flyvetimer. Her ses "L-002", der gør klar til landing. Foto: Thomas Backus.

Af: Flyverkommandoen

 

De danske fly er nu alle i samme båd og har succesfuldt fløjet de første 100 timer. Det skete forleden, da flyet "L-003", som det sidste af de i alt fire fly, landede efter en standard operationstur.

 

”Som led i den daglige træning var "L-003" på vingerne og havde rundet 100 timer, da den kom retur. Det er fedt at mærke, at tingene glider og vi får fløjet, som vi skal,” siger KIN, der er chef for det danske detachement på Luke Air Force Base.

 

 

Stabil drift

At kampflyene nu alle har rundet 100 flyvetimer betyder også, at flyene ikke længere har samme spritnye glans over sig. De er ved at være fløjet til, så både jordpersonel og piloter kender flyene bedre og bedre. Det medfører et stabilt flyvemønster og sikrer afvikling af driften.

 

”For hver dag, der går, bliver vi klogere og klogere på de fire flyvemaskiner. Vi lærer dem at kende og finder gode løsninger og metoder til at sikre, at vi kan flyve de timer, vi skal,” fortæller KIN.

 

Alt den viden, som personellet opbygger i USA med flyvning, håndtering og klargøring af fly, er en del af den forberedelse, der skal til, for at flyene kan indsættes sikkert i drift i Danmark.

 

Tidligere på måneden blev den sidste af de danske jagerpiloter, der i øjeblikket befinder sig i USA, klar til at flyve F-35, og alle danske piloter på Luke Air Force Base kan derfor kalde sig F-35 piloter. I løbet af de kommende år skal en stor del af de danske jagerpiloter til USA for at omskoles til at kunne flyve F-35.

 

Hvis du vil vide mere om, hvorfor vi har fly i USA, så læs med her: "Derfor bliver danske F-35 kampfly i USA"

 

Snart lander flere fly i USA

I foråret 2021 blev de fire første danske F-35 kampfly leveret fra Lockheed Martin til det danske detachement på Luke Air Force Base. Medio 2022 får Danmark leveret yderligere to fly og senere i 2022 leveres endnu ét fly, så der totalt vil være syv fly på den amerikanske base.

 

De første danske F-35 kampfly lander efter planen på Flyvestation Skrydstrup i oktober 2023.

 

Danmark har i alt købt 27 F-35 kampfly, der forventes endeligt indfaset i 2027.

F-35 FAQ

Et flertal i Folketinget indgik d. 9 juni 2016 en aftale om nye kampfly. Det er derfor politisk bestemt, at kampfly fortsat skal være en del af det danske forsvar og løse opgaver, som bidrager til varetagelsen af danske sikkerhedspolitiske interesser.
Læs mere om baggrunden og den politiske proces.

En del af de danske F-35 fly bliver permanent i USA, fordi de skal benyttes til træning og omskoling. Få hele forklaringen her: Derfor bliver danske kampfly i USA.

F-35 skal løse de opgaver, som F-16 løser i dag.

Danmark har i alt købt 27 F-35 kampfly.

F-35 bliver kaldt for verdens mest avancerede kampfly. Det har en sensorpakke, der gør flyet i stand til at indsamle og behandle enorme datamængder, og betragtes derfor i stigende grad som en flyvende computer.
Bliv klogere på flyets egenskaber her: Forsvarets nye gamechanger