Foto: Sirius / Arktisk Kommando.

Slædepatruljen Sirius har været ombord på det grundstødte krydstogtskib Ocean Explorer i Grønland. Sirius er sejlet til stedet i de gule tjenestefartøjer, for på dette tidspunkt af året er der ikke slædeføre i området. Foto: Sirius / Arktisk Kommando

Af Forsvarskommandoen

 

Mandag eftermiddag gik krydstogtskibet Ocean Explorer på grund i Alpefjord, som ligger i nationalparken i Nordøstgrønland godt 600 km. nord for den nordlige polarcirkel. Siden har skibet uden held forsøgt at komme fri ved egen hjælp. Hjælpefartøjer er sendt af sted til stedet, og i mellemtiden har Arktisk Kommando ved hjælp af personel fra Slædepatruljen Sirius sikret sig, at alle ombord har det godt.

 

For selv om skibet befinder sig i et meget øde område, hvor der ikke er mange muligheder for at komme hurtigt til undsætning har Arktisk Kommando og Forsvaret heldigvis soldater i nærheden i form af Slædepatruljen Sirius. Personel fra slædepatruljen har nu været ombord på krydstogtskibet og konstateret, at alle 206 ombordværende har det godt trods omstændighederne. Sirius er sejlet til stedet, for på dette tidspunkt af året er det ikke slædeføre i området.

 

Langt fra alfarvej

Arktisk Kommando har også sendt andre former for hjælp afsted til krydstogtskibet. I går tirsdag overfløj Luftgruppe Vest krydstogtskibet med et Challenger overvågningsfly. Fra flyet blev der taget billeder af skibet. Billederne kan hjælpe med at vurdere situationen på stedet. Dertil er inspektionsfartøjet Knud Rasmussen også blevet sendt afsted mod krydstogtskibet.

 

Foto: Sirius / Arktisk Kommando.

Krydstogtskibet Ocean Explorer er gået på grund i Alpefjord i Nordøstgrønland. Grundstødning er ikke sket på klippeskær, men på sand og mudder. Skibet har flere gange forsøgt at komme fri ved egen hjælp ved højvande, desværre uden held. Foto: Sirius / Arktisk Kommando

At skibet er langt fra alfarvej illustreres af, at inspektionsfartøjet Knud Rasmussen først kan være fremme fredag. Inspektionsfartøjet skal først tilbagelægge de 1.200 sømil svarende til godt 2.200 km., som der er fra det sted Knud Rasmussen befandt sig, da meldingen om grundstødningen løb ind, til positionen for krydstogtskibets grundstødning.

 

Skibets grundstødning er ikke sket på klippeskær, men på sand og mudder. Skibet har flere gange forsøgt at komme fri ved egen hjælp ved højvande, desværre uden held. Når inspektionsfartøjet Knud Rasmussen kommer frem til skibet, vil besætningen vurdere situationen og planlægge næste aktion. En mulighed blandt flere er, at Knud Rasmussen skal forsøge at trække krydstogtskibet fri. 

 

Der er også andre skibe i nærheden af krydstogtskibet, som Arktisk Kommando muligvis vil bede om at hjælpe. Arktisk Kommando har været i kontakt med et andet krydstogtskib, som befinder sig i nærheden af Ocean Explorer. Dette skib er blevet bedt om at forblive i området, så det kan assistere, hvis situationen skulle udvikle sig.

 

Der er 206 passagerer og besætningsmedlemmer ombord på skibet, som var i gang med at sejle krydstogtturister rundt i Grønland. Der er fortsat ingen melding om, at menneskeliv eller miljø er i akut fare, og Arktisk Kommando følger situationen tæt.

 

Følg med på Arktisk Kommandos facebookside 

 

FAKTA:

Krydstogtskibet Ocean Explorer

Bygget 2021.

Længde: 104,4 meter.

Bredde 18,4 meter.

Isklasse 1A certificeret.

93 kahytter.

Fremdrift: Diesel- og elmotorer.