Kampvognsbataljonen har som en del af øvelsen haft underlagt en litauisk ingeniørdeling, canadisk opklaringsdeling, canadisk EW (Electronic Warfare) og italiensk airdefence.

De danske soldater agerer fjende under øvelsen Silver Arrow. Foto: Rebekka Gimm / Forsvaret

Af Forsvarskommandoen

 

Forward Land Forces (FLF), Danmarks bidrag til NATO’s kollektive forsvar i Baltikum og Østeuropa

Soldaterne i Letland er på deres første øvelse, Silver Arrow. Onsdag morgen kørte soldaterne ud i terrænet for at starte øvelsen op fra et beredskabsområde. Tiden i beredskabsområdet har været en smule længere end på tidligere øvelser på dansk jord. Det har givet soldaterne tid til større fokus på rekognoscering og anden forberedelse af næste opgave, som i Silver Arrow’s tilfælde har været en offensiv operation. Derfor har der blandt andet været droner i luften for at lokalisere, hvor fjenden befandt sig.

 

Øvelsen foregår i terrænet omkring Adazi, hvor den danske lejr også ligger.

Øvelsen foregår i terrænet omkring Adazi, hvor den danske lejr også ligger. Foto: Rebekka Gimm

Sløring har været et væsentligt element i øvelsen, da der er fokus på ikke at blive set af modstanderens droner, som de seneste år er blevet en markant større trussel.

 

De danske soldater agerer fjende under øvelsen Silver Arrow.

Kampvognsbataljonen har som en del af øvelsen haft underlagt en litauisk ingeniørdeling, canadisk opklaringsdeling, canadisk EW (Electronic Warfare) og italiensk airdefence.

 

Danmarks bidrag til NATO’s stående flådestyrke – SNMG1, Nordatlanten

Flådestyrken patruljerer fortsat i farvandene i Nordatlanten omkring de britske øer og i Østersøen. Kravet om en kontinuerlig tilstedeværelse er nødvendig for at kunne bidrage til opretholdelse af et situationsbillede i hele Supreme Allied Commander Europes ansvarsområde.

 

Skibene i flådestyrken benytter tiden til søs til træning. Det gælder både internt i styrken, men også når andre muligheder opstår. Således er en øvelse med den irske flåde netop blevet gennemført. Formålet med øvelsen var at teste og afprøve styrkens evne til at samarbejde med et skib fra et ikke-NATO land. I øvelsen indgik blandt andet en samarbejdsøvelse med fælles indsats for behandling af personskade. Øvelsen var særdels udbytterig og bekræftede effekten af, at det gør en forskel, at NATO løbende styrker sine relationer til partnernationer. Det er ikke uden grund, at NATOs motto er ”stronger together.”

 

Flådestyrken patruljerer fortsat i farvandene i Nordatlanten omkring de britske øer og i Østersøen.

Flådestyrken ser nu frem mod fortsat patruljering samt et besøg i Edinburgh, hvor vigtige aktiviteter vil finde sted, heriblandt møder med repræsentanter fra civile og militære institutioner fra værtsbyen. Det er ligeledes en god mulighed for enhederne i flådestyrken for at mødes og sætte ansigt på de personer, man arbejder tæt sammen med i opgaveløsningen til søs, men samtidig er fysisk adskilt fra.

 

 

Træningsbidraget til støtte for Ukraine, Storbritannien

I sidste uge tog bidraget imod nye rekrutter fra Ukraine, og de indledende lektioner i uniformssystem, pakning af rygsæk, indledende førstehjælpslektioner samt våbenuddannelse er gennemført. Rekrutterne har udvist gåpåmod og disciplin, og det er gode forudsætninger for den næste del af uddannelsen, som er en introøvelse, hvor rekrutterne vil lære de basale færdigheder i feltkundskab.

 

Træning af ukrainske soldater i Storbritannien. Foto: Forsvaret

Fakta

Efter Ruslands invasion af Ukraine har Danmark i tæt samarbejde med allierede og samarbejdspartnere taget et stort ansvar for at støtte Ukraine.

 

Som en del af den samlede støtte bidrager Danmark med danske soldater og instruktører til et britisk-ledet træningsprojekt, som gennemføres i Storbritannien. Her bliver ukrainske rekrutter uddannet i grundlæggende soldaterfærdigheder.

Forsvaret har fra august 2024 til december 2024 udsendt en kampbataljon med støtteenheder til Letland som bidrag til NATO’s beredskab. Med Danmarks deltagelse i NATO’s beredskab bidrager danske soldater til at håndtere en af NATO’s største sikkerhedsudfordringer forårsaget af Ruslands krig i Ukraine og udfordrende tilstedeværelse i Østersøregionen.

Fra juli til december 2024 har Danmark ledelsen af Standing Naval Maritime Group 1 (SNMG 1).

 

Som en del af NATOs sikkerhedsforanstaltninger patruljere flådestyrken i farvandene omkring Europa herunder Østersøen og Nordatlanten.