Nyheder
Forlig
Døgnrapport
Arrangementer
Følg Forsvaret
Forsvarets arealer
Publikationer
Samtidig med at Danmark overtager formandskabet i EU den 1. juli 2025, sender Forsvaret for første gang stabspersonel til EU's træningsmission i Somalia og EU’s operation i Bosnien-Hercegovina.
Danmark har af flere omgange bidraget med helikopterlæger til EU's militære operation i Bosnien-Hercegovina. Nu sender Danmark også stabspersonel til operationen - og til EU's træningsmision i Somalia. Foto: EUFOR ALTHEA
Af Forsvarskommandoen
Forsvaret udvider fra begyndelsen af juli sit bidrag til EU's militære indsatser. Det danske bidrag til EU’s militære operation i Bosnien-Hercegovina, EUFOR Althea, udvides med to stabsmedarbejdere, samtidig med at Forsvaret for første gang bidrager til en militær EU-mission på det afrikanske kontinent med udsendelsen af to stabsmedarbejdere til EU’s træningsmission i Somalia - European Union Training Mission Somalia (EUTM-S).
Danmark har en stabsofficer i EU's militære flådeoperation EUNAVFOR ASPIDES, som opererer i Det Røde Hav. Her sidder stabsofficeren i operationshovedkvarteret i Grækenland, men ellers er det nyt, at dansk personel skal arbejde i et af EU’s missionshovedkvarterer.
EU's operation i Bosnien-Hercegovina har til formål at bidrage til en stabil sikkerhedssituation i Bosnien-Hercegovina.
Danmark bidrager i forvejen til EUFOR Althea med en læge, der indgår i missionens sanitetsdetachement, der er placeret i Camp Butmir ved Sarajevo. Danmark bidrager med en læge i seks måneder fra april til november 2025. Forsvaret har i både 2022, 2023 og 2024 udsendt helikopterlæger til operationen i Bosnien-Hercegovina.
Det nye danske bidrag består af en oberstløjtnant, der skal være chef for sektionen for kommunikations- og informatiksystemer og en chefsergent med speciale i kortmaterialer. De to udsendte skal arbejde i missionens taktiske hovedkvarter i Camp Butmir.
”Jeg tror, at det bliver interessant, fordi det er nyt for os. Jeg glæder mig blandt andet til at opleve forskellen på en EU- og en NATO-mission. Vi har meget erfaring med NATO, men i forhold til EU, er vi jo den nye i klassen, så selv om det er vigtigt, at vi viser, hvad Danmark kommer med, skal vi nok også være lidt ydmyge. Men jeg glæder mig og tror, at det bliver en god tur”, siger oberstløjtnant Erik Sørensen.
De to danskere skal være i operationen i resten af 2025, mens Danmark bidrager til operationen med én stabsmedarbejder i hele 2026.
EUFOR ALTHEA afløste NATOs SFOR-mission i Bosnien-Hercegovina i 2004. Operationen omfatter omkring 1200 soldater fra 25 lande.
Soldater fra EU-missionen træner lokale sikkerhedsstyrker. Dansk personel skal det næste år bidrage til missionen.
EUTM-S har været tilstede i Somalia siden 2010. Sikkerhedssituationen i det store østafrikanske land er fortsat præget af angreb fra terrorbevægelsen al-Shabaab, men også klan-disputser og organiseret kriminalitet. Opgaven for EUTM-S er at styrke Somalias egen kapacitet til at kunne håndtere sikkerhedstruslerne.
De to danskere, der som de første sendes til EUTM-S, skal være med at styrke de somaliske sikkerhedsstyrkers militære færdigheder. Den ene udsendes som træningsofficer, mens den anden skal være maritim rådgiver.
”For de to udsendte, men også for Forsvaret, er det nyt og lidt pioneragtigt at deltage i en militær EU-træningsmission i Afrika. Den maritime del med støtte til opbygningen af kystvagt og flåde er noget nyt i missionens seneste mandat, så det bliver spændende at se, hvordan det udmønter sig. Men EU har været i Somalia i 15 år, så de to danskere kommer ned til en veletableret organisation og struktur”, siger Jakob, der er major i Forsvarskommandoen og såkaldt mission manager for det danske bidrag til Somalia.
EU-missionens medarbejdere bor i en beskyttet lejr i den internationale lufthavn i Mogadishu, og træningen af de somaliske styrker foregår i en træningsfacilitet i nærheden af lufthavnen.
De to danske stabsofficerer vil være udsendt i seks måneder, men Danmark bidrager til missionen i Somalia i 12 måneder.
Ud over EUTM-S er EU også til stede i Somalia gennem EU-delegationen i Somalia og den civile mission EUCAP (EU Capacity Building Mission), der støtter opbygning af somaliske politistyrker til lands og til søs. Udenrigsministeriet har desuden omkring ti danskere udsendt til de to EU-indsatser.
EUTM-S omfatter omkring 200 personer fra ti EU-lande og to partnerlande, der ikke er med i EU.