Værnepligtige ved Danske Artilleriregiment på øvelse i 2022.

Værnepligtige ved Danske Artilleriregiment på øvelse i 2022. Foto: Lise Wenger Rosenwanger, Soldaten

Af Forsvaret

 

Fra i dag den 1. juli 2025 skal vi vænne os til, at en enhver våbenfør statsborger og ikke mand, er forpligtet til at bidrage til fædrelandets forsvar.

 

Det er resultatet af et bredt flertal i Folketinget, som med forsvarsforliget fra juni 2023 blev enige om, at værnepligten skal styrkes – og ligestilles. Det glæder forsvarschef, general Michael Wiggers Hyldgaard. 

 

”Når vi åbner porten for både kvinder og mænd på nøjagtig samme vilkår, udnytter vi hele Danmarks talentmasse. Det giver os mere kampkraft – og det sender et klart signal om, at Forsvaret er et moderne fællesskab, hvor alle kan bidrage til forsvaret af Kongeriget Danmark,” siger forsvarschef Michael Wiggers Hyldgaard.

 

Med ligestillingen begynder samtidig en gradvis reform af selve værnepligtsforløbet. Fra 2026 vil den nye og længere værnepligt blive implementeret, hvor tjenesten som udgangspunkt varer 11 måneder.

 

De første fem måneder vil bestå af en udbygget basisuddannelse, der giver de værnepligtige et solidt militært fundament. De resterende seks måneder skal anvendes til operativ tjeneste, hvor de værnepligtige indgår i konkrete opgaver i Hæren, Søværnet, Flyvevåbnet eller Specialoperationskommandoen.

 

Kvinder, der fylder 18 år før 1. juli 2025, er ikke omfattet af kravet om fremmøde til Forsvarets Dag og dermed værnepligt. For dem gælder de hidtidige regler, hvor de kan bruge deres værneret og melde sig frivilligt.

 

Hvis du er omfattet af værnepligten vil du blive indkaldt til Forsvarets Dag via e-boks, der administreres af Forsvarsministeriets Personelkommando.

 

Læs mere om værnepligt her: https://karriere.forsvaret.dk/varnepligt/

 

Video: Personelkommandoen