Klokken 19.10 den 27. august forlod støtteskibet Absalon sammen med et chartret DFDS-skib libysk farvand. I tæt samarbejde med internationale samarbejdspartnere har den danske flådestyrke medbragt resterne af Libyens kemiske våbenprogram.

27. august forlod støtteskibet Absalon sammen med et chartret DFDS-skib libysk farvand. I tæt samarbejde med internationale samarbejdspartnere har den danske flådestyrke medbragt resterne af Libyens kemiske våbenprogram. Foto: Anders Gaden / Forsvaret

I august og september 2016 deltog Danmark i operation RECLIB (Recovery of Chemical Agents from Libya). Den FN-støttede operation var ledet af OPCW (Organisationen for Forbud mod Kemiske Våben) og havde til formål at bortskaffe rester fra Libyens kemiske våbenlager – i alt 23 containere med kemiske stoffer.

Danmark stod i spidsen for den samlede maritime transportoperation. Det danske bidrag bestod af transportskibet Ark Futura, som skulle transportere de 23 containere fra Libyen til destruktion i Tyskland, samt Forsvarets støtteskib Absalon, der ydede beskyttelse til transporten af de kemiske stoffer.

Det samlede styrkebidrag bestod af ca. 250 personer, som ud over Absalons besætning inkluderede personale fra Forsvarets Sundhedstjeneste, Søværnet, Hæren, Flyvevåbnet, SKAT, Beredskabsstyrelsen og et specialoperationsstyrkebidrag. Foruden Danmark bidrog også Storbritannien med et skib til eskorten gennem Middelhavet, og Finland stillede med stabsofficerer til Absalon. Koordineringen af den dansk-ledede del af den samlede operation foregik i et tæt samarbejde med FN, OPCW samt en række lande, herunder den FN-støttede libyske samlingsregering.

Operationen blev iværksat på baggrund af en anmodning om hjælp til bortskaffelse af de kemiske stoffer fra den libyske samlingsregering samt FNs Sikkerhedsråds resolution 2298, der var en opfordring til det internationale samfund om at bidrage til at løse den forestående udfordring.

Mandat

Den 19. august 2016 blev beslutningsforslag B 197 om borttransport af rester af kemiske stoffer fra Libyens kemiske våbenlager vedtaget af et enigt Folketing. Danmark påtog sig en ledende rolle i den internationale maritime operation, der havde til formål at bortskaffe kemiske stoffer fra Libyen og dermed sikre, at de ikke falder i hænderne på ekstremistiske grupper, der opererer i Libyen.

  • Områder

    • Libyen
    • Middelhavet
  • Ramme

    FN
  • Tidsinterval

    2016 - 2016
  • Aktuel

    Nej

RECLIB

Antal udsendte: 154

Antal udsendelser i alt: 200