Nyheder
Følg Forsvaret på X
Døgnrapport
Arrangementer
Forsvarets arealer
Publikationer
Hverdag i Camp Havoc i øjeblikket: SECFOR har nattevagt og hviler derfor en del af dagtimerne. Trænerne kører ud tidligt og er tilbage over middag. Alle specialerne i NST er spredt ud over lejren, alt efter opgaven. Et fællespunkt er KUFFEN, der i denne weekend har fejret flere fødselsdage.
Tekst & foto: Presseofficer Jeanette Serritzlev, DANCON OIR hold 5
Når SECFOR er færdige med nattens vagt, er det deres tur til at hvile. På det tidspunkt har træningsbidraget allerede været ude i et par timer.
Personellet i det nationale støtteelement, NST, er i gang med deres respektive opgaver, der dækker alt fra mekanikere over militærpoliti til sanitetspersonel og forsynere. Der er travlt i NST-bygningen, hvor en del af administrationen holder til, fra morgen til aften.
Når træningsbidraget er færdigt med dagens træning, står den på evaluering og forberedelse til næste undervisning. Når det arbejde er overstået hen ad aften, har de fleste principielt fri. For SECFOR er det ved at være tid til næste vagt.
I løbet af eftermiddagen og aftenen er Kuffen et populært samlingspunkt for alle elementer i DANCON. I denne weekend var det ud over den ugentlige søndagsbrunch også rammen om hele tre fødselsdage.
Søndag havde både seniorsergent Laurence og major Nils, begge fra II Livgarden, fødselsdag. Det blev markeret med flag og kage – og sækkepibemusik leveret af 4 Scots.
SECFOR: På nattevagt i Havoc
”Er der sket noget spændende?” spørger presseofficeren under nattens besøg i en sanger, som vagtposterne hedder, hvor to soldater fra SECFOR er på vagt. ”Lyset er gået en enkelt gang,” fortæller de. Det kan ske nogle gange i løbet af en nattevagt. På besøget rundt til flere poster lyder der nogenlunde samme melding.
Så nej, spændingen er begrænset, når de står der i tårnene. Heldigvis. For det betyder, at vi andre kan sove trygt. I nogle sangere er der fine forhold med afskærmning for vinden. I andre er det mere ydmygt. Kl. 02:00 om natten på sådan en post er det koldt. ”Det er ikke for at være uhøflig, men nej tak,” siger den ene soldat, da presseofficeren tilbyder køleskabskolde energidrikke på dåse. Kaffe havde været en bedre idé.
”Men det er stadig spændende,” lyder det samstemmende fra vagtholdene. Den danske SECFOR-deling sørger for, at soldaterne roterer, så de skifter mellem posterne og hinanden. Det lyder naturligt; men for nogle af vores samarbejdspartnere er det ikke sådan. De står på samme post med samme sidemand hele missionen. ”Det er godt, at vi ikke gør det,” lyder det fra en af soldaterne.
Træningsbidraget: En udfordrende opgave med motiverede soldater
Trænerne kører ud tidligt om morgenen, så de har tid til at klargøre til dagens undervisning, før irakerne ankommer. Selv om temperaturen efterhånden er på den rigtige side af 20 grader i løbet af dagen, er det koldt om morgenen.
Morgenen i ørkenen, lige efter at trænerne er ankommet til træningsområdet.
Bataljonen fra Border Guard Police er i den forgange uge bl.a. blevet trænet på skydebanen, har fået uddannelse i adgangskontrol (Check Points) og forhold over for IED’er (sprængladninger).
”Det har været et rigtigt positivt møde med irakerne,” fortæller premierløjtnant Rasmus Franck fra det danske infanteritræningsteam. ”De er virkelig interesseret i at lære og i at interagere med os.” Han er i gang med at uddanne i adgangskontrol. Det er ganske vist noget, som Border Guard Police er vant til, men derfor er der stadig procedurer, som de kan optimere.
”Der er ikke nogen ’one fits all’-løsning i vores undervisning, for forudsætningerne er meget forskellige,” fortæller han. ”Men det er også det, der gør det interessant som instruktør. Selve det at være ude at træne irakerne er helt klart den bedste del af at være hernede.”
Her er det uddannelse i adgangskontrol, hvor et køretøj skal kontrolleres, før det kan få adgang. Der er fundet et ’våben’ i køretøjet, som fremvises for instruktøren.
Det lettiske træningsteam træner her i basale infanterifærdigheder.