Gummibådsbesætning fra fregatten Peter Willemoes

Fregatten Peter Willemoes har været flagskib under øvelse BALTOPS. Foto: Nicklas Levin / Forsvaret

Af Forsvarskommandoen

 

Siden starten af juni har Danmark deltaget i BALTOPS, der er den mest betydningsfulde årlige øvelse i Østersøen. I årets udgave af øvelsen var Danmark på banen med Søværnskommandoens Føringsstab om bord på fregatten Peter Willemoes. Derudover har de danske minerydningsstyrker, Søværnets Dykkertjeneste samt en række myndigheder på Bornholm været med.

 

”Det har været en rigtig god øvelse, hvor vi har fået mulighed for at træne alle aspekter af sømilitære operationer og samtidig styrke vores evne til at samarbejde med allierede og partnerlande,” siger næstekommanderende for Søværnskommandoen, flotilleadmiral Carsten Fjord-Larsen. Under øvelsen har han været chef for Søværnskommandoens Føringsstab, der har ledet en flådestyrke på i alt ti skibe. Fregatten Peter Willemoes har været styrkens flagskib.

 

Et af skibene i den danskledede flådestyrke var det finske skib Hämeenaa. Årets BALTOPS-øvelse er første gang hvor Finland er med som fuldgyldigt medlem af NATO.

 

”Det har været en stor fornøjelse at have vores dygtige finske kolleger med i min flådestyrke. Øvelsen har givet os mulighed for at øve integrationen af finske skibe i NATO-styrker, hvilket blandt andet stiller særlige krav til kommunikationsudstyret. Vi har altid set Finland som en vigtig partner i Østersøen, men nu er de altså blevet en del af NATO-familien og det er rigtig godt,” fortsætter Carsten Fjord-Larsen.

 

En øvelse i øvelsen

Midtvejs i øvelsen anløb Peter Willemoes Rønne på Bornholm for at gennemføre en særlig øvelse sammen med USA: genladning af SM-2-luftforsvarsmissiler. Der var ikke tale om rigtige missiler, men derimod en attrap. Øvelsen handlede i bund og grund om at få hele logistikken til at virke og mange myndigheder havde brugt lang tid på planlægningen af øvelsen, der løb af stablen lørdag den 10. juni.

 

”Det var fantastisk at se øvelsen blive afviklet helt som planlagt. Der var mange aktører på banen for at få dette til at ske, fra den amerikanske flåde, US Navy, til de frivillige fra Bornholms Hjemmeværn. Alle løste deres opgave til topkarakter og demonstrerede derfor vores evne til at genforsyne vores skibe hvor det skal være. Det sender et stærkt budskab om NATOs evne til at holde sine styrker klar hvor som helst og når som helst,” siger Carsten Fjord-Larsen.

 

Se video fra øvelsen her. Artiklen fortsætter under videoen. 

 

 

Klare signaler

BALTOPS-øvelserne har kørt i Østersøen i mere end 50 år og er således ikke en ny opfindelse. Årets øvelse har været planlagt længe, men den aktuelle sikkerhedspolitiske situation gør det særlig vigtigt at sende klare signaler om, hvad NATO kan og vil.

”Med BALTOPS-øvelsen sender vi et klart og utvetydigt signal om NATOs evne og vilje til at værne om sikkerheden i Østersøregionen. Det har altid været vigtigt og det vil det fortsat være. Vores allierede og partere i regionen har igen fået tydeligt demonstreret, at deres sikkerhedssituation er et fælles ansvar og en fælles opgave for alliancen, som bliver taget meget alvorligt,” slutter Carsten Fjord-Larsen.

Om BALTOPS 2023

BALTOPS 2023 er 52. udgave af øvelsen, der første gang fandt sted i 1971. Det er den mest betydningsfulde årlige øvelse i Østersøen. Øvelsen var ledet af US Navy Forces Europe and Africa samt NATO Striking and Support Forces.

 

I årets udgave har 19 NATO-lande og ét partnerland deltaget. Det er Bulgarien, Canada, Danmark, Estland, Finland, Frankrig, Holland, Italien, Letland, Litauen, Norge, Polen, Portugal, Rumænien, Spanien, Storbritannien, Sverige, Tyrkiet, Tyskland og USA.

 

6.000 personer samt 50 skibe og mindre fartøjer har deltaget i øvelsen. Skibene har været inddelt i seks forskellige styrker, herunder fregatstyrker, landgangsstyrker og minerydningsstyrker. Også næsten 60 fly har deltaget.

 

En af fregatstyrkerne på ti skibe blev ledet af Søværnskommandoens Føringsstab, som i perioden havde næstkommanderende for Søværnskommandoen, flotilleadmiral Carsten Fjord-Larsen, som styrkechef. Fregatten Peter Willemoes var flagskib i perioden.

 

Øvelsen startede den 4. juni i Tallinn i Estland og sluttede den 16. juni i Kiel i Tyskland. Selve øvelsen har foregået i det meste af Østersøen. Derudover har der været øvet landgangsoperationer i Litauen og Polen samt minerydning i Polen.