Skibene i SNMG 1

Skibene i den stående flådestyrke har sat kurs mod Nordatlanten. Foto: Forsvaret

Af Forsvarskommandoen

 

Danmarks bidrag til NATOs stående fregatstyrke – SNGM1, Nordatlanten

De sidste to måneder har Standing NATO Maritime Group One (SNMG1) haft dansk ledelse. Nu sætter den danske styrkechef med sin internationale stab om bord i det norske flagskib HNoMS Maud kursen mod Nordatlanten.

 

I Nordatlanten skal flagskibet mødes med resten af gruppen, der blandt andet består af fregatter fra Portugal, Nederlandene og Frankrig.

 

Træning i Nordatlanten

Træning ombord helikopterdækket. Foto: Forsvaret

De seneste to måneder, hvor den danskledede stab har varetaget ledelsen på afstand fra Danmark, har flådestyrken blandt andet deltaget i øvelse Northern Viking 2024 i farvandet omkring Island. SNMG1, der under øvelsen desuden havde følgeskab af det danske inspektionsskib VÆDDEREN, har blandt andet trænet samarbejde med kystvagtskibe og civile instanser fra Island, og derved styrket samarbejdet mellem NATO i Nordatlanten.

 

Kommandooverdragelse

Med flotilleadmiral Bo Overgaard (med blå jakke) som styrkechef, står SNMG1 nu over for en længere periode i Nordatlanten, hvor gruppen skal patruljere samt sikre stabilitet og sikkerhed i området mellem Grønland, Island, Storbritannien og Norge (GIUK-N).

 

 

Helikopter bidraget til FRONTEX – Grækenland

Missionen er kommet godt i gang i Grækenland. FENNEC har patruljeret havet ud fra den nordøstlige del af Kreta. Bidraget assisterede kortvarigt i en SAR episode, hvor en privat motorbåd var ved at synke. Om bord var en repræsentant fra Hellenic Coast Guard, som har delt erfaringer med at erkende interessante maritime fartøjer. Det kan være i forbindelse med havmiljøforurening, ulovlig fiskeri, migration eller kriminalitet.

 

Luftbillede af Kreta

Luftbillede af nogle af øerne i havet ud for Kreta. Foto: Forsvaret

 

Forward Land Forces (FLF), Danmarks bidrag til NATOs kollektive forsvar i Baltikum og Østeuropa

Der er blevet afholdt flagdag i Camp Valdemar. Dagen begyndte med ’Workout of the Day’, hvor omtrent 100 soldater deltog i fælles opvarmning, løb og styrketræning.

 

Den første over målstregen til ’Workout of the Day’ var Tulle, der også er på landsholdet i militær femkamp.

Den første over målstregen til ’Workout of the Day’ var Tulle, der også er på landsholdet i militær femkamp. Foto: Frederikke Frederiksen / Forsvaret

Senere på dagen var der åbningsceremoni for Camp Valdemar med taler fra Support to Operation Program Manager, Johann Schimek, og chefen for Hærkommandoen, generalmajor Peter Boysen, der også talte ved flagdagsparaden senere samme dag. Her var alle soldater samlet på flagpladsen ved Camp Valdemar for at markere de udsendtes indsats og mindes de faldne.

 

Chefen for Hærkommandoen, Peter Boysen, giver hånd med Support to Operation Program Manager, Johann Schimek, fra NSPA, der skal stå for lejrdriften i Camp Valdemar.

Chefen for Hærkommandoen, Peter Boysen, giver hånd til Support to Operation Program Manager, Johann Schimek, fra NSPA, der skal stå for lejrdriften i Camp Valdemar. Foto: Frederikke Frederiksen / Forsvaret

 

Flagdagen blev blandt andet markeret med parade på pladsen i Camp Valdemar, hvor de mere end 800 soldater stod klar til inspektion og taler.

Flagdagen blev blandt andet markeret med parade på pladsen i Camp Valdemar, hvor de mere end 800 soldater stod klar til inspektion og taler. Foto: Frederikke Frederiksen / Forsvaret

Efterfølgende var der kage til alle soldaterne, der i løbet af dagene også havde signeret Dannebrog, der skal pryde lejren. Inden aftenens landskamp, der i anledning af flagdag blev vist på storskærm i kantinen, holdt CH DANCON oberstløjtnant Thomas Jørgensen en mere uformel tale for soldaterne, hvori der faldt roser for håndteringen af indrykning i lejren og soldaternes gå på mod i de første tre uger af missionen.

 

Chefen for udsendelsen, CH DANCON oberstløjtnant Thomas Jørgensen, taler til soldaterne, der er samledes inde i lejren inden aftenens landskamp.

Chefen for udsendelsen, CH DANCON oberstløjtnant Thomas Jørgensen, taler til soldaterne, der er samledes inde i lejren inden aftenens landskamp. Foto: Frederikke Frederiksen / Forsvaret

 

 

Træningsbidraget til støtte for Ukraine, Storbritannien

I den forgangne uge har de ukrainske soldater afsluttet deres skydeuddannelse.

 

Befalingsudgivelse før kamp fra stilling

Instruktion før træning i kamp fra stilling. Foto: Forsvaret

Efter de indledningsvise skarpskydninger som har omhandlet det helt grundlæggende, er uddannelsen skiftet til skarpskydning med ild og bevægelse på åben mark og derefter mere taktiske skydninger som ild og bevægelse i makkerpar og 4-mands hold, nærkampsskydninger og kamp fra stilling. Ventetiden mellem skydningerne bliver brugt på at repetere tidligere lærte lektioner som eksempelvis førstehjælp.

 

Ild og bevægelse

Soldaterne har blandt andet gennemført taktiske skydninger. Foto: Forsvaret

Fakta

Efter Ruslands invasion af Ukraine har Danmark i tæt samarbejde med allierede og samarbejdspartnere taget et stort ansvar for at støtte Ukraine.

 

Som en del af den samlede støtte bidrager Danmark med danske soldater og instruktører til et britisk-ledet træningsprojekt, som gennemføres i Storbritannien. Her bliver ukrainske rekrutter uddannet i grundlæggende soldaterfærdigheder.

Danmark har fra september til november 2024 udsendt en Fennec-helikopter til støtte for EU's grænseagentur - Frontex. Helikopterbidraget løser opgaven fra Kreta. 

 

Opgaven løses som bistand til Rigspolitiet, der har ansvaret for Danmarks bidrag til Frontex.

 

 

Forsvaret har fra august 2024 til december 2024 udsendt en kampbataljon med støtteenheder til Letland som bidrag til NATOs beredskab. Med Danmarks deltagelse i NATOs beredskab bidrager danske soldater til at håndtere en af NATOs største sikkerhedsudfordringer forårsaget af Ruslands krig i Ukraine og udfordrende tilstedeværelse i Østersøregionen.

Fra juli 2024 - januar 2025 har Danmark ledelsen af Standing NATO Maritime Group 1 (SNMG 1).

 

Som en del af NATOs sikkerhedsforanstaltninger patruljere flådestyrken i farvandene omkring Europa herunder Østersøen og Nordatlanten.