Seahawk helikopter foran folk i uniform

Flyvevåbnets Seahawk overraskede de unge med feltrationer. Foto: Rebekka Gimm / Forsvaret

Af Rebekka Gimm / Forsvarskommandoen

 

Samtaler rundt omkring på engen i Nordjylland stilner af, mens andres tunge øjenlåg bliver tvunget op, da lyden af en helikopter nærmer sig. Vinden tager til, støvet hvirvler op og inden længe kniber alle de trætte, civile, unge mænd og kvinder øjnene sammen for at se den grå Seahawk, der lander lige på den anden side af stien. Ingen af dem vidste, at det var noget, der skulle ske. Men sådan har det været med hele ugens program.

 

De 50 unge fra tre FGU-skoler i Nordjylland har i løbet af ugen været i hænderne på sergenteleverne fra Søværnet, som har tilrettelagt et program, der skal give de unge en anderledes oplevelse, som skal styrke dem og rykke deres grænser.

 

De unge kommer fra Forbedrende Grunduddannelser (FGU), hvor målgrupper er unge, der af forskellige personlige, sociale eller faglige årsager ikke er gået den lige vej mod uddannelse eller arbejde.

 

undervisning i at binde knob

Knob og kommandokravl. De unge overvandt grænser og lærte nye færdigheder. Foto: Rebekka Gimm / Forsvaret

Ledelse i praksis

Sergenteleverne, der de sidste fem måneder har haft deres hverdag på sergentskolen i Frederikshavn, har som afslutning på deres uddannelse haft 50 FGU-elever fra Hjørring, Dronninglund og Frederikshavn med i felten for at afprøve sergentelevernes ledelsesevner i praksis.

 

At lære at lede mennesker er en stor del af sergentuddannelsen, hvor de blandt andet undervises i ledelsesteorier, mental træning og pædagogik. Men for at kunne blive færdiguddannet sergent er det afgørende, at de teorier kan bruges i det virkelige liv.

 

Derfor giver projektet ”Farlig Farvand” sergenteleverne noget, de ikke kan få andre steder, mener modulansvarlig seniorsergent Søren.

 

”Sergenteleverne kan her koble de ledelsesteorier til praksisnære cases, som vi (uddannelsen) ikke har lavet til dem, men som de selv oplever. Det er deres egne oplevelser, de skal analysere på og dermed har vi det resultat, som vi som uddannelse ønsker – at vi kan koble tillært viden med virkeligheden”.

 

De kommende sergenter mærker også selv, hvordan de bruger deres faglighed overfor gruppen af mennesker, som indimellem kæmper med forskellige udfordringer.

 

”Man kan godt mærke, at nogle af de unge FGU-elever har nogle problemer og nogle ting, man skal snakke med dem om. Men vi har lært i ledelsesstrategi, at man især med en ny gruppe skal sørge for at sætte rammer, og det har virket super godt og skabt et godt sammenhold,” siger sergenteleven Mikkel.

 

De 50 unge er blevet presset på søvn og har fået mange kilometer i benene, samtidig med at de er blevet præsenteret for livet i felten. I ugens løb har sergenteleverne blandt andet lært dem basale knob og ledt dem igennem selvtillidsprøven: kommandokravl.

 

 

Et samarbejde, der gavner alle

Samarbejdet mellem FGU-skolerne og sergentskolen i Frederikshavn er ikke nyt. I lidt over et årti har en gruppe civile unge hvert år fået en uge i felten, som sergenteleverne har planlagt. Udover at sergenteleverne får prøvet kræfter med ledelse i praksis, er gruppen af unge særlig interessant at arbejde med. Gruppen har ingen militær erfaring, og agerer ikke som soldater. Det sætter krav til de kommende sergenter, mener modulansvarlig seniorsergent Søren,

 

”Når man kan håndtere trætte, teenagere, der ikke vil gå længere, når opgaven er, at vi skal gå – så kan man håndtere det meste,” siger Søren med et smil

 

Selvom hovedformålet for sergenteleverne ikke er at ændre de unges tilværelse, bærer deres ledelsesevner alligevel frugt, mener Ole Guldsmed Thomsen, som er værkstedsleder ved FGU i Frederikshavn.

 

”Vi kan ikke flytte vores elever så meget på et halvt år, som sergenteleverne flytter dem på denne ene uge. De bliver boostet af at være her. Når de kommer hjem, så går de i gang med at søge arbejde og uddannelse. Det er ikke os, der kan gøre det. Det er soldaterne,” siger Ole Guldsmed Thomsen.

 

Aftalen mellem de tre FGU-skoler og sergentskolen er, at alle de unge mennesker skal gennemføre ugens prøvelser. Sergenteleverne må derfor bruge alt det, de har lært, så de kan få alle med. De faste rammer og sergentelevernes håndtering af FGU’erne viser tydelig effekt og giver små sejre.

 

”Vi har en elev, der aldrig har været i skole i mere end to timer. Men han er her stadig,” siger Ole Guldsmed Thomsen.

 

Tilbage på engen i Nordjylland letter Seahawk’en efter at have afleveret dagens feltrationer. De unge, trætte nordjyder får et velfortjent hvil, inden sergenteleverne leder dem videre gennem resten af ugens program.