miljøskibe

Søværnets miljøskibe er klar til at hjælpe med at inddæmme olieforurening. Foto: Forsvaret

Danmark har et beredskab klar til at rykke ud, hvis der skulle ske et udslip af olie til søs. Søværnet råder over fire dedikerede miljøskibe og tre mindre fartøjer. Disse kan både inddæmme og opsamle en olieforurening.

 

Både skibene af Diana-klassen og de fleste enheder fra Marinehjemmeværnet, er i stand til at hjælpe med at inddæmme en forurening og støtte miljøskibene i deres opgave med at bekæmpe en forurening.

 

Søværnskommandoen er National Kompetent myndighed på CleanSeaNet service, som er en satellit tjeneste udbudt af European Maritime Safety Agency (EMSA). CleanSeaNet dækker Europas farvande med satellitter fra Copernicus samarbejdet og de satellitter som bruges hertil, har en radar der kan opfange ændringer i havoverfladen, og derved opfange et formodet oliespild.


Søværnskommandoen modtager hver dag satellitbilleder af danske farvande. 

 

Operationsstaben planlægger ugentligt flyvninger med særlige havmiljø-overvågningsfly fra Norske Sundt Air, som også kan assistere med overflyvninger ved hændelser om forurening af havmiljøet. 

 

De danske farvande overvåges ikke af dedikerede miljøskibe, men af de af Forsvarets skibe, samt andre statsskibe, som er på havet.

Sidst opdateret 29. januar, 2021 - Kl. 20.44