Danmarks sikkerhed, velfærd og vækst afhænger blandt andet af friheden til at bruge havet som transportvej overalt på kloden og af retten til at bruge de ressourcer, der er i eller under havet omkring Danmark, Grønland og Færøerne.

Inden for Rigsfællesskabet, i danske farvande og ved Grønland og Færøerne, varetager Søværnets skibe og medarbejdere en række militære og civile opgaver. Blandt andet hævdelse af dansk suverænitet, eftersøgninger og redninger til søs, overvågning og bekæmpelse af forurening til søs, fiskeriinspektioner, service til skibsfarten og assistance til Politi og SKAT.

Internationalt bidrager Søværnet med enheder til maritime operationer i samarbejde med Danmarks militære alliancepartnere, for eksempel NATO. I nyere tid har Søværnet flere gange haft enheder indsat i operationer mod pirateri i Det Indiske Ocean og Guineabugten. I 2014 bidrog Søværnet med en kommandostab, der stod i spidsen for operation RECSYR, der havde til formål at transportere kemiske stoffer ud af Syrien og senere en lignende operation, hvor Danmark stod i spidsen for at hente kemiske stoffer ud af Libyen. I de senere år har Søværnet også i flere omgange haft fregatter indsat i amerikanske og franske hangarskibsgrupper, og skibe fra Søværnet har været indsat i internationale operationer for at sikre skibsfarten og retten til fri sejlads i blandt andet Hormuz-strædet og Det Røde Hav. 
Sidst opdateret 21. marts, 2024 - Kl. 11.52