Det mekaniserede infanterikompagni (2/I/LG) øver fremrykning samt angreb fra bevægelse med fokus på koordination mellem kompagniets delinger og støttenheder

De danske styrker i Letland var med til at afskrække trusler og kunne om nødvendigt besvare militær aggression mod Danmarks allierede. Foto: Eric Lerdrup Bourgois / Forsvaret 

Forsvaret bidrog fra maj 2022 - maj 2023 til at sikre NATOs østlige flanke ved at have en bataljonskampgruppe med understøttende kapaciteter indsat i Letland. Her bidrog soldaterne til NATOs forsvarsplaner og beredskabsstyrker. NATOs tilstedeværelse i området er med til at styrke sikkerheden i Danmark, fordi Danmarks sikkerhed begynder i Baltikum og Polen.

 

Hør chefen for de danske soldater fra december 2022 til maj 2023 fortælle om opgaven i Letland. Artiklen fortsætter under videoen: 

 

 

Fra medio 2024 vil Danmark igen tilbyde NATO en bataljon til forsvaret af de baltiske lande. Bataljonen vil være deployeret til Letland 4-6 måneder om året og vil resten af tiden være på beredskab i Danmark.

 

Kampbataljonen i 2022 - 2023 var opstillet af 1. Brigade og var sammensat af enheder fra næsten alle dele af Hæren. 

 

Infanterikampkøretøj klar til indskydning.

Infanterikampkøretøjer holder klar før en skarpskydningsøvelse. For de danske soldater udgør Baltikum et komplekst trænings- og operationsmiljø, hvor forholdene er anderledes end i Danmark. Foto: Thomas H. Reimann / Forsvaret

De danske styrker i Letland var med til at afskrække trusler og kunne om nødvendigt besvare militær aggression mod Danmarks allierede. Ved at have danske styrker i Baltikum var Danmark med til at demonstrere, at NATO står sammen: Et angreb på ét medlemsland er et angreb på hele NATO-alliancen.

 

Indsættelsen af danske soldater i Letland er en naturlig videreførelse af det samarbejde danske og baltiske soldater har haft i de seneste års internationale missioner og under træning.

 

For de danske soldater udgør Baltikum et komplekst trænings- og operationsmiljø, hvor forholdene er anderledes end i Danmark. Indsættelsen giver de danske soldater gode muligheder for at styrke deres generelle militære færdigheder, kendskabet til deres materiel og samarbejdsevner. Indsættelsen i Letland træner også soldaterne evne til at agere i et miljø med risiko for hybride trusler i form af spionage, cyberaktiviteter og fjendtlige informationskampagner.

 

Multinational Division North - NATOs danskledede hovedkvarter i Letland

 

  • Områder

    Letland
  • Ramme

    NATO
  • Tidsinterval

    2022 - 2023
  • Aktuel

    Nej