I forbindelse med afslutningen JEF-øvelsen Joint Protector i Nymindegablejren afholdt det brtiske hovedkvarter Standing Joint Force Headquarters (SJFHQ) en parade i anledning af Remembrance Day, hvor soldaterne fra de 10 nationer mindedes afslutning på Første Verdenskrig 11. november 1918.

Det britiske hovedkvarter Standing Joint Force Headquarters (SJFHQ) dannede 31. oktober til 12. november 2022 rammen for JEF-øvelsen Joint Protector i Nymindegab. Foto: Sune Wadskjær Nielsen/Forsvaret

Af Sune Wadskjær Nielsen, Forsvarskommandoen

 

Forsvarssamarbejdet JEF gennemførte i juni sin anden såkaldte JEF Response Option – en aktivitet, der gik ud på at overvåge havområder med undersøisk kritisk infrastruktur og rapportere om mistænkelige fartøjer. JEF Response Options støtter landene i JEF-samarbejdet med at imødegå sikkerhedsudfordringer, der ikke indebærer en decideret krigsindsats eller lignende, hvilket er NATO’s opgave. I ti år har Danmark år taget del i JEF forsvarssamarbejdet, der også omfatter Storbritannien, Nederlandene, Island, Norge, Sverige, Finland, Estland, Letland og Litauen.

 

 

JEF blev grundlagt på NATO-topmødet i Wales

JEF-samarbejdet opstod i 2014 under NATO-topmødet i Wales. 5. september 2014 underskrev daværende forsvarsminister Nicolai Wammen en hensigtserklæring om at deltage i den britiskledede Joint Expeditionary Force. Forsvarsministeriet skrev om initiativet: ”Forsvarsministeren har også underskrevet en hensigtserklæring om sammen at udvikle en værnsfælles udrykningsstyrke under britisk ledelse, Joint Expeditionary Force (JEF). Det er sket sammen med kollegaer fra Storbritannien, Norge, Nederlandene, Estland, Letland og Litauen. JEF skal fastholde den samarbejdsevne landene har opnået gennem bl.a. deltagelsen i NATO operationen i Afghanistan. Det er vigtigt for soldaternes sikkerhed. Samtidig er landene enige om at udvikle en styrke, som skal kunne håndtere operationer fra kapacitetsopbygning over evakueringsindsatser til egentlige kamphandlinger og dermed imødegå fremtidige udfordringer”.

 

 

I 2017 tilsluttede Finland og Sverige sig JEF-samarbejdet og juni 2018 erklærede JEF Full Operating Capabiblity. I denne tid fokuserede JEF’s øvelsesaktivitet på evnen til at samle en ekspeditionsstyrke og øve samarbejdet i styrken. I foråret 2018 deltog omkring 675 soldater fra en bataljonskampgruppe i 1. Brigade i øvelsen Joint Warrior i Salisbury i Sydengland.  I 2019 foregik en del af JEF’s store øvelse Baltic Protector på dansk grund, hvor britiske og hollandske soldater trænede landgang på den jyske vestkyst ved Oksbøl Skyde- og øvelsesterræn.

 

 

Mere fokus på hybride trusler

Landene i JEF-samarbejdet konsulterer løbende hinanden gennem ministermøder, møder mellem højtstående officerer og forskellige arbejdsgrupper, hvor repræsentanter for landene sidder. Her er der mulighed for at justere kursen for JEF-samarbejdet, så det understøtter partnerlandenes sikkerhedsbehov. De ti JEF-lande er alle nordeuropæiske stater, der arbejder for at fremme demokrati, menneskerettigheder og respekt for international lov og det øger mulighederne for, at man hurtigt kan finde fælles løsninger. I takt med, at den sikkerhedspolitiske situation i Europa blev forværret pga. Ruslands invasion af Ukraine og aggressive adfærd, fokuserede JEF-samarbejdet mere og mere på imødegåelse af såkaldte hybride trusler. Dvs. handlinger foretaget af fjendtlige magter, som ikke er krigshandlinger, men som har til formål at destabilisere JEF-landene på forskellig vis. I Joint Protector øvelserne træner officerer og soldater fra JEF-landene i at håndtere hybride trusler og andre aktuelle sikkerhedsudfordringer for landene i JEF-samarbejdet.

 

Stor øvelse til Danmark

I november 2022 var Danmark vært for øvelse Joint Protector. Hovedkvarteret – Standing Joint Force Headquarters (SJFHQ)  – blev etableret i Nymindegablejeren og her øvede stabsofficerer fra alle JEF-landene i krisehåndtering i Østersøen, Nordsøen og området nord for Polarcirklen. SJFHQ er det britiske hovedkvarter, der står for planlægning og udførelse af JEF-aktiviteter. For Danmark var det vigtig træning i værtsnationsstøtte og gav samtidig god indsigt i at køre og deltage i et operativt hovedkvarter. Omkring 650 mand deltog i øvelsen. I år vil øvelse Joint Protector finde sted i Letland til november.

 

I forbindelse med afslutningen JEF-øvelsen Joint Protector i Nymindegablejren afholdt det brtiske hovedkvarter Standing Joint Force Headquarters (SJFHQ) en parade i anledning af Remembrance Day, hvor soldaterne fra de 10 nationer mindedes afslutning på Første Verdenskrig 11. november 1918.

Fra venstre generalmajor Morris (daværende chef for SJFHQ) og brigadegeneral Jette Albinus (daværende vicechef i Operationsstaben), som var næstkommanderende i det britiske hovedkvarter under øvelse Joint Protector i november 2022. I forbindelse med afslutningen JEF-øvelsen Joint Protector i Nymindegablejren afholdt det brtiske hovedkvarter Standing Joint Force Headquarters (SJFHQ) en parade i anledning af Remembrance Day, hvor soldaterne fra de 10 nationer mindedes afslutning på Første Verdenskrig 11. november 1918. Foto: Sune Wadskjær Nielsen/Forsvaret

Hændelse ved Baltic Connector

At landene i JEF-samarbejdet kan blive udsat for alvorlige hændelser, der ikke er krigshandlinger, blev desværre bevist d. 7. oktober 2023, hvor gasledningen Baltic Connector, der løber mellem Estland og Finland, blev beskadiget. Tre uger efter besluttede JEF-landenes forsvarsministre at aktivere JEF Response Option 3.2, som gik ud på at iværksætte indsats for at styrke overvågningen af undersøisk kritisk infrastruktur. Alle JEF-lande bidrog til JEF Response Option 3.2, der foregik i løbet af december 2023. I juni 2024 foretog JEF en lignende aktivitet med navnet ”Nordic Warden”. Danmark har gode forudsætninger for at understøtte overvågning af havområder med undersøisk kritisk infrastruktur, da farvandsovervågning af de meget trafikerede danske farvande er en højt prioriteret opgave.

 

Danmark har i de 10 år JEF-samarbejdet har eksisteret deltaget i forskelligartede aktiviteter. I 2018 indtog en dansk bataljonskampgruppe bygninger i landsbyen Copehill Down i Sydengland under bykampstræning i øvelsen Joint Warrior. I 2024 har danske patruljefartøjer af Diana-klassen sendt situationsrapporter om fartøjer med mistænkelig adfærd til JEF-hovedkvarteret. Den store spændvidde i aktiviteterne viser, at JEF-samarbejdet løbende har tilpasset sig JEF-landenes sikkerhedsudfordringer og tilpasset sig mulighederne for at supplere NATO-samarbejdet.