En danske fregat modtager brændstof på havet.

HDMS Esbern Snare gennemfører her standardproceduren Replenishment at Sea, hvor brændstoftankene bliver fyldt op med hjælp fra en amerikansk flådetanker. Den danskledede NATO-stab er om bord og har kommandoen over skibene. Foto: Forsvaret 

Søværnets Føringsstab har til opgave at planlægge, gennemføre og evaluere sømilitære operationer på taktisk niveau - i såvel nationale som internationale rammer.

 

Føringsstaben bidrager for eksempel løbende til NATO's stående flådestyrker (Standing NATO Maritime Group 1) og deltog i den danskledede operation, der fjernede Syriens kemiske våben.

 

Opgaverne for føringsstaben spænder fra krisestyring over fredsbevarende og fredsskabende operationer til egentlige krigsopgaver.

  • Søværnets Føringsstab kan, på kort varsel, føre flådestyrker i øvelser og operationer på taktisk niveau. Staben kan deployeres globalt og lede internationale maritime operationer, hvor der indgår en mindre flådestyrke bestående af 4-5 fregatter og en flådetanker (task group-niveauet).

  • Når føringsstaben ikke arbejder med specifikke operationer, arbejder den på at videreudvikle de doktriner m.m., der ligger bag Forsvarets maritime operationer. Dette arbejde udføres i samarbejde med resten af Søværnet

  • Endeligt bidrager staben med relevant øvelsesplanlægning, scenarier (wargaming) samt undervisning og foredragsvirksomhed ved Søværnets centre og Forsvarets uddannelsesinstitutioner.  


Føringsstaben består af ca. 20 medarbejdere, som til sammen har en bred vifte af erfaringer og kompetencer. De arbejder hovedsageligt ud fra Flådestation Korsør, men stabens medarbejdere er ofte på farten i den ene eller anden forbindelse.

Danish Task Group

Føringsstaben arbejder næsten altid med udenlandske enheder. Når føringsstaben indsættes i en international øvelse eller operation, betegnes den Danish Task Group (DATG).

Sidst opdateret 16. april, 2024 - Kl. 15.05