[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Kristina Schønnemann Jensen

Snestormen er på sit højeste, da Claus Kirkegaard Larsen og hans pansrede mandskabsvogn forlader Rønne. Det er lørdag morgen d. 30. januar. I PMV’en sidder ambulancefolkene parat til deres næste opgave: en røgforgiftet kvinde i Nexø. Claus Kirkegaard Larsens opgave er bare at få dem derhen.
Det er 30 kilometers kørsel, og PMV’en møder ingen andre på vejene. Det tager tre timer.
- Jeg har det dårligst, fra alarmen går, til vi når ud til patienten. For når først falckredderne kommer derud, så skal jeg bare sørge for, at vi kommer – ikke hurtigt, men sikkert frem, siger Claus Kirkegaard Larsen.
Ambulancefolkene får den røgforgiftede kvinde ind i PMV’en. Hun skal på skadestuen i Rønne. Endnu tre timers kørsel. Tre timer, hvor Claus Kirkegaard Larsens kun tænker på at holde PMV’en på vejen. Men det lykkes. Bagefter går turen hjem til kasernen til klargøring af PMV’en, så den er klar, hvis endnu en bornholmer får brug for hjælp.


Skulle der være mere sne de næste uger, lover både PMV-kører Claus Kirkegaard Larsen og major Knud Nielsen at være klar. Foto: Hjemmeværnet HJK Rønne

28.000 timer i sneen
Det er frivillige som Claus Kirkegaard Larsen, der har brugt mange ekstra timer på at få sneberedskabet til at fungere. I alt er det blevet til omkring 28.000 timers ekstra arbejde for de mænd og kvinder, der frivilligt kører pansrede mandskabsvogne, piranhaer og ambulancer, når sneen lukker Danmark. Og det har sneen gjort exceptionelt mange gange lige siden midten af december sidste år.
- Vi har ikke prøvet en vinter noget lignende denne i mange år, siger Knud Nielsen, der er chef for Nationale Indsættelser ved Hærens Operative Kommando.
Typisk bruger forsvaret få 100 timer om året på at køre transporter i snevejr. Men i år regner forsvaret med at bruge i alt 30.000 mandskabstimer, når vintersæsonen slutter.


I Hærens Operative Kommando regner man med, at denne vintersæson slutter midt i marts. Foto: Hjemmeværnet HJK Rønne


Test af beredskabet
Selvom det er ekstraordinært mange timer, er chefen for Nationale Indsættelser tilfreds. For vintervejret har virkelig fået sat forsvarets sneberedskab på prøve. Heldigvis har samarbejde mellem Hærens Operative Kommando og Totalforsvarsregionerne, der har tjansen som hele Danmarks snekørere, har været gnidningsfrit.
- På den måde har været en utrolig lækker vinter. I takt med at de civile myndigheder har rekvireret yderligere hjælp, så har vi leveret det. Vi er ikke løbet tør for mandskab eller køretøjer, og det er utrolig tilfredsstillende, siger major Knud Nielsen.


Claus Kirkegaard Larsen ”PMV-Larsen” har været med i vinterberedskabet i to år, men først i år kom de i brug. Derfor har det også været sjovt for ham at prøve køretøjet og færdighederne af. Foto: Hjemmeværnet HJK Rønne

Ros til de frivillige
Det skyldes, at de mange frivillige gang på gang har trukket i trøjen for at køre ambulancefolk til nødstedte borgere. Og det skal de have ros for ifølge Knud Nielsen.
PMV-kører Claus Kirkegaard Larsen har selv brugt omkring 150 timer fra januar til midten af februar på at køre snetransporter. Han synes bare, det føles rigtigt at hjælpe andre:
- Det er den der fornemmelse af at gøre en forskel i samfundet. Det er det, der er drevet i det. Vi er en langsomt uddøende race, os der kan køre PMV, så derfor synes jeg, det er rigtigt at træde frem og hjælpe.