[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Anders V. Fridberg Forsvaret Hovedredaktion

Høj sol fra en skyfri himmel over Valby Bakke sikrede en perfekt ramme, da idrætsforeningen på Hærens Officersskole torsdag aften afviklede den første udgave af Hærløbet. Det skete på en smuk, men også kuperet rute i Søndermarken på Frederiksberg. Løbet blev åbnet i gården på Frederiksberg Slot, inden løberne bevægede sig over til starten i Søndermarken, og det var en stolt forsvarschef, der sammen med formanden for Idrætsforeningen på Hærens Officersskole, bød velkommen.

- Der er fantastisk, at folk, der har en travl hverdag, også har overskud til at hjælpe andre, der har brug for det, så det er jeg kanon stolt over. Det er udtryk for en god holdning, og det er godt, fordi idræt og løb er vigtigt for os. Når man så kan invitere andre ind og støtte vores veteraner, så synes jeg, at det er en perfekt kombination, sagde forsvarschef general Peter Bartram.  

Insisterede på at være med
- Løbet er blevet taget rigtigt godt imod. Der er ingen tvivl om, at veteranarbejdet har en høj status hos mange mennesker, men det daglige fokus er der bare ikke. Så når vi kommer med en ide som denne her og vil sælge Hærløbet, så er folk utroligt positive. Vi er overraskede over den opbakning, der har været til løbet. Vi havde forventet 300-400 tilmeldinger, men vi var nødt til at lukke ved 600. Men der var mange, der insisterede på at betale og løbe, selv om de hverken kunne få t-shirts eller chip til registrering af deres tid, så vi er næsten 630 løbere ude på ruten, sagde Nicolai Jensen, der som formand for idrætsforeningen på Hærens Officersskole er hovedmanden bag løbet. 


Sårede veteraner fra Kamppausekompagniet kæmper sig igennem ruten.

Hovedparten af de mange løbere havde tilknytning til forsvaret. Kadetter fra den arrangerende idrætsforening fyldte meget, men også Søværnets Officersskole, Siriuspatruljen - med hundeslæde, Hesteskadronen fra Gardehusarregimentet og Kamppausekompagniet fra Slagelse fyldte i billedet. Omkring 200 helt civile motionsløbere havde dog også tilmeldt sig løbet.

- Det er jo tusindvis af løb som arrangeres af almindelige løbeklubber, men det her er sjovere, fordi vi også støtter et godt formål, og så er det jo et flot område, sagde Kim Kastani, der sammen med fire andre løbere var kørt fra Kalundborg for at deltage i Hærløbet.

Kadetternes formål med at stable et større motionsløb på benene midt i en travl skoletid er at øge kendskabet til krigsveteranernes forhold og at samle penge ind til veteranarbejdet i Danmark. Derfor var det også en meget tilfreds Nicolai Jensen, der efter løbet kunne overrække en check på 100.000 kr. til Lars Boe Nielsen, der er bestyrelsesformand for Veteranhjem København.


Nicolai Jensen overrækker den store check på 100.000 kr til Lars Boe Nielsen.

- For at være direkte, så faldt jeg på røven. Det var langt over, hvad jeg havde forventet. Da kadetterne lancerede ideen for et halvt år siden og spurgte, om vi ville være med, sagde vi selvfølgeligt ja, og vi havde en naiv tro på, at vi kunne få nogle få tusinde. For os var ånden bag det hele egentlig lige så meget at motivere vores veteraner til at komme ud og få noget motion. At vi så får et beløb på 100.000 kr. er fantastisk, og det gør en kæmpe forskel for de veteraner og pårørende, der bruger veteranhjemmet, sagde Lars Boe Nielsen efter overrækkelsen af den store check. 

Nicolai Jensen lover allerede nu, at der også bliver et hærløb i 2013. 

Bladet Forsvaret 15 fiin.pdf