[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Sune Wadskjær Nielsen, Forsvarskommandoen.

- Det er et meget fattigt land, som har været igennem en frygtelig borgerkrig. Infrastrukturen er stadig meget ødelagt, og man kan se mange spor fra konflikten i landet, fortæller oberst Jens Garly om sine første indtryk fra det vestafrikanske land Liberia. Her skal han være chef for operationsafdelingen i FN-missionen UNMIL, der har opereret i Liberia siden 2003.


Oberst Jens Garly i Liberia.

FN-missionen har været med til at stabilisere landet.

- Grundlæggende går det den rigtige vej. Det er blandt andet ved hjælp af FN’s indsats lykkedes at få afvæbnet mange af kombattanterne fra krigen, og det har været muligt at reducere FN-styrken fra cirka 15.000 til cirka 7500 mand, siger Jens Garly og tilføjer, at yderligere reduktioner er planlagt.

Uro i nabolandene er en af truslerne mod freden. Landene omkring Liberia hører traditionelt ikke til de mest stabile. For tiden er der en del opmærksomhed rettet mod Elfenbenskysten, hvor der uro efter det seneste præsidentvalg. I Liberia er der for tiden cirka 65.000 flygtninge fra Elfenbenskysten, hvor der i øvrigt også er en stor FN-mission.

Liberias tidligere præsident Charles Taylor fik i 2012 den tvivlsomme ære af at være det første statsoverhoved, der er blevet dømt for krigsforbrydelser. Til gengæld modtog landets nuværende præsident, Ellen Johnson Sirleaf, Nobels fredspris i 2011.


FN-observatør Hans Erik sammen med afrikanske børn.


Fem danskere
Jens Garly er en af i alt fem danske officerer i UNMIL. De to øvrige stabsofficerer arbejder med henholdsvis luftoperationer og militære analyser. De to sidste er militærobservatører, som opererer i små hold forskellige steder i Liberia. De er missionens ”øjne og ører” og sender vigtige rapporter om en lang række forhold, ligesom de formidler kontakt og møder med lokale aktører.
- Jeg har kolleger fra 44 lande. Det er både militærfolk, politi, jurister og en lang række andre civile. UNMIL er en såkaldt integreret mission, hvor civile og militære skal arbejde tæt sammen, forklarer Jens Garly.

Han skal være med til at sikre, at de militære operationer koordineres med de mange og meget forskellige  dele af FN-hovedkvarteret. Hovedopgaven er at få overdraget sikkerhedsopgaverne til liberianerne selv, så FN-styrken på et tidspunkt kan trækkes helt hjem. Jens Garly bor i hovedstaden Monrovia få hundrede meter fra missionens hovedkvarter. Temperaturen er behagelig. 26 til 35 grader. Vejret er i regntiden præget af meget voldsomme regnskyl. Gennemsnitligt får Liberia godt fem meter nedbør om året – det tidobbelte af Danmark. Det forvandler landets mange jordveje til et bundløst pløre. Liberia har kun 5-600 kilometers asfaltvej.

Du kan også læse Jens Garlys forgænger Susanne Bagers beretning fra Liberia i HOD-bladet.

UNMILs website.