[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Anders V. Fridberg, Kommunikationsafdelingen

Pensionister fra Roskildeegnen og elever fra efterskolen i Osted spillede torsdag kvæstede og giftramte civile og soldater under en øvelse på Flyvestation Skalstrup. De sodsværtede pensionister og helt usædvanligt blege og passive skoleelever ankom i bunker og satte de ansvarlige læger i beskyttelsesdragt og gasmaske under pres for hurtigt at prioritere: Hvem skal behandles først, hvem kan vente, og hvem skal  lægges til side, fordi deres liv alligevel ikke står til at redde.

-Den helt store udfordring er, at den mediciske prioritering af patienterne bliver benhård, og arbejdstempoet bliver meget begrænset, når man har dragt og maske på. Samtidigt kan man ikke monitorere sine patienter, som man plejer, fordi det udstyr, man trækker frem i kontamineret zone, er færdigt. Man har ikke sin blodtryksmåler og iltmætningsmåler med, så det bliver meget basalt, det du laver, forklarer Rasmus Winkel, der er læge af reserven og med i øvelsen.

Øvelsen på flyvestation var afslutningen på et fem-ugers kursus for reservelæger af 2. grad, der gerne vil være reservelæger af 1. grad og kunne udsendes som senior medical officer (SMO). En SMO indgår i den militære stab i en udsendt bataljon eller kampgruppe og er chefens øverste medicinske rådgiver. Tidligere har læger, der gerne vil være senior medical officer, gennemgået et overvejende teoretisk kursus på en uge. Men Sundhedstjenesten, Trænregimentet og de operative kommandoer har vurderet, at der er behov for at give lægerne en lidt længere uddannelse.

-Vi har været inde og se på, hvad de manglede for at kunne varetage SMO- funktionen, og vi vil gerne give dem praktisk erfaring og reel føring i de ting, som man kan stå overfor i missionsområderne, forklarer kaptajn Kenneth Thornild fra Forsvarets Sundhedstjeneste.