[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]




Af Lars Bøgh Vinther, Værnsfælles Forsvarskommando

Torsdag morgen drog infanterisoldater fra Slagelse, patruljefolk fra Frømandskorpset, specialister i bekæmpelse af kemiske kampstoffer fra både Forsvaret og Beredskabsstyrelsen i et chartret fly fra Roskilde Lufthavn.
I Aalborg kom andre eksperter om bord på flyet med kurs mod islandske Keflavik. Senere fulgte et Hercules fly efter med bl.a. soldater fra Jægerkorpset og flyvevåbnets medicinske evakuerings-enhed. 

Arctic Response 2015 første skridt var faktisk logistikken omkring indsættelse til både Øst- og Vestgrønland.
Formålet med øvelsen er at træne Arktisk Kommando i Nuuk i at modtage og indsætte Arktisk Beredskabsstyrke. Derudover trænes Arktisk Kommando også i at lede og gennemføre operationer til vands, til lands og i luften på både øst- og vestkysten af Grønland. Øvelsen har desuden til formål at træne personer og enheder, som indgår i Arktisk Beredskabsstyrke, i at arbejde under arktiske forhold.
Forsvaret bidrager til Arktisk Beredskabsstyrke med styrker fra Hæren, Søværnet, Flyvevåbnet og specialoperationsstyrkerne. Alle Forsvarets dele af Arktisk Beredskabsstyrke skal trænes i at arbejde under arktiske forhold.

Keflavik basen bruges som hovedkvarter for forsyninger til østkysten, og Island deltager også direkte med skibe, fly og særlige arktiske redningshold, der er specialister i at redde nødstedte op fra gletscherspalter.

Øvelsen på vestkysten vil foregå i området omkring Nuuk og handle om at undsætte et skib i alvorlig nød og bekæmpe forurening. På Østkysten vil en del af øvelsen handle om at undsætte et nedstyrtet fly.
Hvis et fly styrter ned på indlandsisen, er det vigtigt, at overlevende hurtigt bliver i stand til at etablere læ og varme, samt at de bliver forsynet med mad og drikke. I et ufremkommeligt terræn kan denne opgave bedst løses ved hjælp af fly. Under øvelsen afprøver man at kaste overlevelsespaller ud fra fly tæt på ulykkesstedet. Soldaterne fra 2. Brigade skal bl.a. afprøve disse overlevelsespaller, som indeholder overlevelsesudstyr såsom telte, vand og mad.



- Det er en lidt anden oplevelse end mine seneste udsendelser til Helmand, men ellers glæder vi os til at opleve naturen, fortalte overkonstabel ”Dolf” med et smil lige inden afrejsen.

Øvelsen slutter 26. september.