[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]



Af Lars Bøgh Vinther, Værnsfælles Forsvarskommando

De 10 hvidmalede danske leopardkampvogne var FNs stærkeste våben på jorden i det borgerkrigsramte Jugoslavien. 125 soldater i en udvidet eskadron var indkvarteret i et busgarageanlæg i Tuzla, mens den nordiske bataljons hovedkvarter var placeret et par kilometer tættere på de serbiske militsers stillinger.

Nedslag fra morterer, artilleri og raketkastere var ikke blot til fare for bosnierne. Angreb på den nærliggende lufthavn, hvor FNs nødhjælp blev fløjet ind, og sporadiske angreb på FN observationsposter med soldater fra NORDBAT, havde gjort det nødvendigt at øve en række hjælpeoperationer. Serbiske bunkeranlæg og kanonstillinger var blevet studeret grundigt, og kampvognsstillinger var blevet afprøvet gentagne gange. De forskellige hjælpeoperationer fik hver især eget navn. Udrykning til at hjælpe en svensk observationspost Tango 2 fik navnet Bøllebank.

Sent på aftenen den 29. april 1994 slog de svenske soldater alarm. Operation Bøllebank blev iværksat.
To kampvognsdelinger og eskadronschefen rykkede ud fra Tuzla - ialt syv hvide leoparder. Observatører og ildledere fulgte efter i en pansret mandskabsvogn. Næstkommanderende i bataljonshovedkvareteret, Lars Møller, var allerede rykket ud i endnu en PMV. Hvordan nattens kampe forløb er i dag kendt af de fleste. Erindringerne om detaljerne er dog forbeholdt soldaterne, som deltog.



På 20-årsdagen mødtes de igen på dragonkasernen i Holstebro og udvekslede minder.
Hør hvad Erik Kirk, Peter Lyngby, JC Jensen, Claus Skindhøj og Lars Møller oplevede på Forsvaret.TV  

Eller se alle 29 minutter og 33 sekunder her: