[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Værnsfælles Forsvarskommando


Esbern Snare og den norske fregat Helge Ingstad modtager brændstof fra det amerikanske forsyningsskib USNS Big Horn.

Standing NATO Maritime Group 1 (SNMG1) – Nordsøen og Norge
Esbern Snare har i den forgangne uge gennemført navigationsøvelser tæt på den norske kyst. Esbern Snare er nu ankommet til Trondheim, hvor skibet skal indgå i den store NATO-øvelse Trident Juncture 2018, som begynder torsdag 25. oktober.

FAKTA om det danske bidrag til SNMG1
Danmark har hele 2018 kommandoen over den ene af NATO’s stående flådestyrker kaldet SNMG1 (Standing Maritime Group 1), der patruljerer og afvikler øvelser i Østersøen og den nordlige del af Atlanterhavet. Esbern Snare er tillige flagskib for flådestyrken.


Enhanced Forward Presence (eFP) – NATO’s fremskudte tilstedeværelse i Estland
De danske soldater i Estland har gennemført forberedelser til øvelsen Furious Axe, der gennemføres i Adazi i Letland i november.
Panserinfanteristerne har klargjort køretøjer og materiel til skydning, da store dele af øvelsen gennemføres som skarpskydning.

En stor del af ugen har været præget af transport til det store øvelsesterræn i Letland. Materiel, køretøjer og ammunition skal flyttes fra Tapa i Estland til Adazi i Letland. En køretur på 270 kilometer. Her har logistikdetachementet støttet det danske kompagni og andre dele af NATO’s Battlegroup Estonia med løsning af transportopgaver.


Logistikdetachementet løser transportopgaver for danske og internationale styrker forud for øvelsen i Letland.

FAKTA om det danske bidrag til eFP
Forsvaret har siden januar 2018 haft omkring 200 danske soldater udstationeret i Tapa i Estland cirka 100 kilometer fra grænsen til Rusland. Soldaterne indgår i en britisk ledet kampgruppe.


Operation Inherent Resolve (OIR) Irak

Træningsbidraget – Irak

Det danske træningsbidrag på Al Asad-luftbasen i Irak har trænet de irakiske sikkerhedsstyrker i forhold over for improviserede sprængladninger, skydning med morter, taktisk førstehjælp, skydning med almindelige og tunge våben samt grundlæggende infanterifærdigheder.

De danske instruktører har desuden for første gang gennemført officerstræning i emnet ”kamp fra stilling” på kompagnichefniveau. Træningen indeholdt teori, befalingsudgivelse og gennemgang på terrænbord. Derudover blev der arbejdet med ledelsesfilosofi.

Det danske træningsbidrag, der udgøres af instruktører fra Danmark, Estland, Letland og Litauen har per 28. september 2018 gennemført og afsluttet træning af i alt 15.341 irakiske soldater og politifolk.


Lige som i Danmark er sikkerheden det vigtigste i forbindelse med skydning. Foto: Kaptajn Rasmus, Public Affairs Officer, OIR Hold 8

Det danske kirurghold er operativt på felthospitalet på Al Asad-ludtbasen og har døgnvagten hvert andet døgn. Desuden deltager lægerne i gennemførsel og evaluering af beredskabsøvelser inden for det sanitetsfaglige område.

Militærpolitiet har gennemført rutinemæssige trafikkontroller. Ingen sager er rejst mod dansk personel.

Røgeffekter i forbindelse med feltskydning. Foto: Kaptajn Rasmus, Public Affairs Officer, OIR Hold 8

FAKTA om det danske bidrag til Operation Inherent Resolve
Danmark har siden 2014 deltaget i den internationale koalition, der bekæmper terrororganisationen ISIL i Irak og Syrien. Det danske bidrag til OIR består p.t. af et hold soldater, der træner og uddanner irakiske soldater og grænsebetjente, et radarbidrag, et sundhedsteam og et kirurghold, et transportfly-bidrag og et logistik-bidrag samt mindre stabsbidrag. Det samlede bidrag består p.t. af cirka 300 soldater, der primært har base på Al Asad-luftbasen i Irak og i Kuwait.


Transportflybidraget - Kuwait
Det danske C-130J bidrag til Operation Inherent Resolve (OIR) har i den forgangne uge fløjet to missioner for koalitionen. Det var planlagt, at bidraget skulle have fløjet fire missioner, men to af missionerne blev aflyst på grund af manglende diplomatiske overflyvnings- og landingstilladelser til Irak.På de to missioner, der blev gennemført, blev der fløjet gods og passagerer mellem Ali Al Salem-luftbaseni Kuwait og Al Asad-luftbasen i Irak, samt mellem Ali Al Salem Air Base og en mindre base i Jordan.

I perioden den 15. til 21. oktober har bidraget transporteret i alt 69 personer og 31.800 pund gods.

FAKTA om det danske C-130J transportflybidrag til Operation Inherent Resolve
Folketinget besluttede den 16. januar 2018 at udsende et transportflybidrag bestående af et C-130J transportfly og ca. 60 soldater til Operation Inherent Resolve (OIR). Bidraget skal fra 1. oktober til ultimo marts støtte koalitionen med transport af gods og passagerer ud fra sin placering på Ali Al Salem Air Base i Kuwait.


Resolute Support – Afghanistan

Det danske transport- og sikringsbidrag, der sørger for, at NATO-missionens rådgivere kommer sikkert fra sted til sted, har i den forgangne uge gennemført 17 sikringsopgaver for de militære rådgivere og 28 sikringsopgaver for Kabul Security Forces, der ledes af briterne.

Det internationale militærpoliti på basen i Kabul, som danskerne er i spidsen for, har i den forgangne uge gennemført 3.467 aktioner – primært fordelt på id-kontrol, fartkontrol, køretøjskontrol af våben og ammunition, herunder 667 kontroller af rejsende til og fra Hamid Karzai International Airport og 67 patruljer.

Det danske hundebidrag har undersøgt 10 biler for sprængstof. Herudover er der gennemført patruljer ved og omkring lufthavnen for at finde sprængstoffer og andet illegalt materiale.


Flotilleadmiral Tommy Jeziorski under konferencen Transparency, Accountability and Oversight (TAO), med deltagelse af interne såvel som eksterne samarbejdspartnere. Flotilleadmiralen er chef for TAO-organisationen, som er en del af organisationen Combined Security Transition Command – Afghanistan (CSTC-A) i Resolute Support missionen. CSTC-A bekæmper korruption i Afghanistan og hjælper afghanerne med at etablere processer og procedurer indenfor antikorruption.

FAKTA om det danske bidrag til Resolute Support Mission
Danmark har siden januar 2015 bidraget til NATO’s Resolute Support Mission i Afghanistan. Bidraget omfatter cirka 150 soldater i og omkring Kabul. Soldaterne udfører eskorte- og bevogtningsopgaver for NATO-rådgivere, militærrådgivning af afghanske sikkerhedsinstitutioner, samt militærpoliti opgaver.