Helikopteren kommer ind fra sidste flyvning

En af den danske helikopter flyver ind efter den sidste flyvning. Foto: Flyvevåbnet

Efter 12 måneders flyvninger har de danske transporthelikoptere og personellet på omkring 60 soldater afsluttet den primære del af deres indsats som et dansk bidrag til Operation Barkhane. Helikopterne er landet på basen i Gao for sidste gang, og tilbage står nu arbejdet med at pakke alt det danske materiel sammen og få det sendt hjem til Danmark.

 

”Helikopterbidraget i Mali har ydet en vigtig indsats i kampen mod terrorisme og for at skabe sikkerhed i en ustabil region. Vores soldater har løst opgaven med stort engagement og professionalisme. Og de får stor ros fra vores europæiske samarbejdspartnere. I februar besøgte jeg soldaterne, og der er ingen tvivl om, at de fortjener anerkendelse for den stærke indsats,” siger forsvarsminister Trine Bramsen.

 

 

De danske helikoptere har i det seneste år løst en bred vifte af transportopgaver til støtte for den fransk ledede mission, der er en del af den internationale indsats for at bekæmpe terrorisme i Sahel-regionen. Helikopterne har fløjet i alt 885,53 timer, flyttet 143 tons gods og transporteret 5312 passagerer rundt i operationsområdet, der ud over Mali også omfatter Niger, Burkina Faso, Tchad og Mauretanien.

 

Helikopterne har blandt meget andet transporteret tropper fra hovedlejrene og ud til de mindre baser, støttet ved rotation af franske soldater, genforsynet soldater under operationer og flyttet mange forskellige typer af materiel.  

 

”Helikopterbidraget har ydet en ekstraordinær indsats og vigtig indsats under særdeles vanskelige vilkår. Dels har de holdt operationerne kørende i højt tempo og leveret den vigtige og højt efterspurgte luftstøtte til indsatsen mod terrorister i Sahel-regionen og dels er det foregået imens hele den omgivende verden har været lukket mere eller mindre ned. Bidraget har opereret under forhold, som jeg tror, de færreste danskere er klar over omfanget af – det fortjener de ubetinget ros for,” siger chefen for Flyverkommandoen generalmajor Anders Rex.

 

Se eller gense video om optakten til Operation Barkhane. Artiklen fortsætter under videoen: 

 

 

Hovedparten af de danske soldater lander efter planen i Danmark allerede i denne uge, men en del af soldaterne fortsætter med at pakke og sende materiel hjem hen over jul og nytår. De sidste danske soldater fra Operation Barkhane forventes først hjemme kort før midten af januar 2021.

 

Helikopterne flyves hjem med et britisk C-17 transportfly og de forventes at ankomme til Karup i slutningen af den kommende uge.