Første hold cyberværnepligtige er færdig uddannet i november 2020 og får her overrakt deres uddannelsespapirer.

15 cyberværnepligtige afsluttede fredag deres 10 måneders udannelse i Forsvaret. Foto: Simon Elbeck / Forsvaret

Af: Forsvarskommandoen

 

For de 15 unge mennesker begyndte det hele tilbage i februar 2020, da de blev indkaldt til deres værnepligt. Den første del foregik mere eller mindre som en almindelig værnepligt med stroppetur og feltrationer. Men den anden del har været noget mere speciel.

 

Her er geværer, BSO’er og skyttegrave blevet skiftet ud med skærme, routere og masser af internet.

 

”Vi er en del af et unikt fælleskab, hvor vi alle sammen er lidt nørdede omkring computere. Men vi kan lige så godt lide at tage i træningscentret eller tage en øl i messen. Tonen er måske lidt mere uformel her end andre steder. Vi har stueeftersyn og disciplin, men vi har meget frihed under ansvar,” siger Schmidt, en af de cyberværnepligtige, der nu har gennemgået uddannelsen.

 

Ved deres afsluttende øvelse på kasernen i Fredericia skal de værnepligtige opstille og forsvare it-infrastrukturen i et fiktivt NATO-hovedkvarter i et fiktivt land. Her bliver deres IT-evner og deres sammenhold testet grundigt.

 

”Mine forventninger til cyberværnepligten er blevet indfriet,” siger Schmidt;

 

”Vi har fået en bredere forståelse for IT og sindssygt meget cyber-awareness og forstand på den del. Det bedste har været fagligheden med meget dygtige lærere. Der har sket utroligt meget og vi har måttet have en indlæringskurve langt over det normale for at kunne følge med,” siger Schmidt om sin tid som cyberværnepligtig.

 

Artiklen fortsætter efter billederne.

 

Læs mere om, hvordan du bliver cyberværnepligtig.

 

Truslen på nettet

Internettet udvikler sig hele tiden, og samfundet bliver mere og mere afhængigt af teknologi, samtidig med at cybertruslerne mod samfundets vitale funktioner stiger.

 

For at imødegå denne voksende trussel, har Forsvaret valgt at etablere en forsøgsordning med cyberværnepligt, som har til formål at styrke Forsvarets beskyttelse mod cybertrusler i krise og krig.

 

”Det har været en meget positiv oplevelse med et meget højt niveau hos de værnepligtige,” siger major René, der er chef for uddannelsessektionen for de cyberværnepligtige hos Føringsstøtteregimentet i Fredericia.

 

De cyberværnepligtige bliver ikke hackere på deres seks måneders it- og cybergrunduddannelse. Men de får en grundlæggende viden om it- og cybersikkerhed. Det er en viden, som kan bruges i det civile samfund, f.eks. som it-supporter, datatekniker eller lignende. På den måde kan cyberværnepligten altså være et springbræt til uddannelses- og karrieremuligheder både i og uden for Forsvaret.

 

”De cyberværnepligtige kommer ud og er gode ambassadører for Forsvaret og for cybersikkerhed. De kan være med til at sætte fokus på en højere grad af cyber-awareness i samfundet generelt. Her i Forsvaret kan vi bruge de cyberværnepligtige til at sikre vores netværk og sørge for, at vi har mere fokus på cybersikkerheden i fremtiden,” siger major René.

 

Cyberværnepligtige ved deres computere på Ryes Kaserne i Fredericia.

 

3 års forsøgsprojekt

Alle værn og kommandoer i Forsvaret skal kunne hente støtte i cyberværnepligtsorganisationen. Der er tale om en treårig forsøgsordning, der løbende evalueres og tilpasses undervejs i forløbet.

 

”Cybertruslerne er i meget kraftig vækst, og vi ser dem alle steder i vores samfund. Vi oplever også dagligt angreb i cyberspace, hvor danske myndigheder, virksomheder eller borgere bliver ramt af cyberangreb, og det stiller altså meget store krav til, hvad vi skal kunne håndtere. Derfor er det så vigtigt, at vi er begyndt at uddanne vores egne, som får grundlæggende færdigheder i forhold til de trusler, som er i cyberspace. De trusler er ligeså alvorlige som de fysiske trusler,” siger forsvarsminister Trine Bramsen om den nye uddannelse som cyberværnepligtig.

 

For de 15 cyberværnepligtige har de seneste 10 måneder været en stor personlig oplevelse, som de selv kan bruge i deres videre liv. Og så mener de også, at den viden, som de har fået, kan gavne hele Forsvaret.

 

”Det, jeg har lært, som Forsvaret kan bruge, er, at jeg har fået en stor forståelse for cybersikkerhed, og det er jo ifølge Forsvarets Efterretningstjeneste en af de største trusler mod den danske sikkerhed lige nu,” siger Schmidt.

 

Er du mest soldat eller it-kyndig?

 

”Jeg er cybersoldat,” fastslår Schmidt og smiler stort.

 

Omkring halvdelen af de cyberværnepligtige har vist interesse for at søge ind i Forsvaret for atfortsætte deres karriere.