F-35 på vej til at lette i Skrydstrup.

F-35 på vej til at lette i Skrydstrup. Foto: Stine Holbech / Forsvaret

Af Forsvarskommandoen

 

Hans kongelige højhed Kronprins Frederik, Forsvarets øverste ledelse og tusindvis af nysgerrige danskere, var i dag mødt op på Flyvestation Skrydstrup til den officielle overdragelse af F-35 fra fabrikanten Lockheed Martin til det danske Forsvar.

 

”Det er Danmark, når det er bedst. Når man laver en markering, der ikke kun er for de få, men for de mange”, siger forsvarsminister, Troels Lund Poulsen.

 

Forsvarsminister Troels Lund Poulsen var een af de første talere ved dagens ceremoni.

Forsvarsminister Troels Lund Poulsen var en af de første talere ved dagens ceremoni. Foto: Forsvarsministeriet

F-35 kampflyet er Danmarks nye kampfly og er skal erstatte F-16 kampflyene, der har tjent Danmark i omkring 40 år. I løbet af de kommende år skal F-35 løbende indfases i Flyvevåbnets opgaveløsning og overtage opgaver som fx afvisningsberedskabet fra F-16 kampflyene.

 

Kampflyene ankom allerede den 13. september og siden er de fire første fly blevet kontrolleret fra ende til anden. Og i dag blev kampflyene så officielt overdraget til Forsvaret.

 

Chefen for Fighter Wing Skrydstrup ved overdragelsen.

Chefen for Fighter Wing Skrydstrup ved overdragelsen. Foto: Simon Elbeck / Forsvaret

F-35 folkefest

Ved arrangementet i Skrydstrup var både forsvarschefen og forsvarsministeren mødt op. Det samme var flere ministre fra regeringen, chefer fra store dele af Forsvaret, repræsentanter fra Lockheed Martin og våbenindustrien og ikke mindst hans kongelige højhed Kronprins Frederik.

 

Samtidig med den officielle del af programmet havde danskerne mulighed for at se Forsvarets nye F-35 kampfly med egne øjne. Omkring 8.000 var mødt op for at opleve kampflyene både på jorden til static display.

 

"Jeg er så gammel, at jeg kan huske, da F-16 kom for 40 år siden. Så det her er stort for mig," Connie, som var i Skrydstrup med sine børnebørn.

 

8.000 danskere var mødt op på Flyvestation Skrydstrup for at opleve Forsvarets nye F-35.

8.000 danskere var mødt op på Flyvestation Skrydstrup for at opleve Forsvarets nye F-35. Foto: Frederikke Frederiksen / Forsvaret

Danmark har i alt købt 27 F-35 fly fra producenten Lockheed Martin. Flyene kommer til at spille en central rolle i fremtidens Forsvar, hvor hurtig og effektiv bearbejdning af information mellem militære enheder bliver afgørende.

 

Amerikanske "Singing Sergeants" ved ceremonien.

Amerikanske "Singing Sergeants" ved ceremonien. Foto: Simon Elbeck / Forsvaret