[Oprindeligt publiceret af Gardehusarregimentet]

Jens'er til hest
 
Af Michael Borg Rasmussen

De sidste "rigtige" soldater, der er tilbage, er Livgarden og Gardehusarregimentet. De aftjener nemlig deres værnepligt med 12 måneder og ikke fire, som resten af de danske Jens'er landet over. Ingen basisuddannelse her, tak!

Sidstnævnte gav i går smagsprøver på deres kunnen til fods, til hest og sågar stående oven på hestene i den traditionsrige disciplin "Ungarsk Post".

Omkring 150 mennesker havde fundet vej til Anlægget for at opleve Gardehusarregimentets Opvisningshold, der i forbindelse med Slagelse Festuge, havde lagt vejen forbi de grønne arealer.

Sprængfarlig cocktail
Her kunne de ved selvsyn se de cirka 22 heste ride dressur, spring, ungarsk post og sabelkamp. Især det sidste trak - undskyld udtrykket - husarerne til.
- Det sværeste er nok dressuren, men det mest publikumsvenlige er uden tvivl spring og sabelkamp, forklarede 23-årige Martin Hansen fra København.

Han søgte i sin tid frivilligt ind til Gardehusarerne og havde aldrig redet før, indtil han svang sig i sadlen for første gang på Antvorskov Kaserne for næsten et år siden.

Nu færdes den 23-årige københavner så hjemmevant blandt hestene, at han med på regimentes opvisningshold. De turnerer det ganske land tyndt med deres show og var således for nylig på Roskilde Dyrskue og Christiansborgs Ridebane. Senere går turen til Bregentved på Sjælland og Ørbæk på Fyn.
- Det giver et meget godt afbræk fra den daglige rutine at turnere rundt på den måde, forklarede Martin Hansen videre, synligt stolt og godt tilpas med de mange beundrende blikke - især de kvindelige af slagsen.

Heste og unge mænd i uniformer kan være en sprængfarlig cocktail.

Dav, jeg hedder Hellerup
Martin Hansens kaldenavn i regimentet er "Hellerup" - en flere hundrede år gammel tradition, der signalerer tilhørsforhold, både til hvor han stammer fra og ikke mindst til hvor han befinder sig nu.
Til dagens show var den 23-årige københavner blevet udnævnt til bommand. En tjans der trækkes lod om og som - ifølge oversergent Poulsen - kun er for de modigste, fordi bommændene blandt andet skal holde de bomme, hestene springer over.

Oversergenten stod lidt i baggrunden og tog ved hjælp af sin mikrofon de cirka 150 publikummer på en rejse langt tilbage i tiden. Han fortalte blandt andet om de forskellige uniformers historie og betydning, alt imens heste og ryttere gennemgik de forskellige discipliner.

Afslutningen på den halve times show var sabelkamp. En disciplin, der sendte en gysen gennem de forsamlede, da rytterne med deres dragne sabler på skift skulle hugge hovedet af dertil opstillede kinakål på træstænger. Det var en god dag i Anlægget.