Dansk F-16 over Baltikum i forbindelse med danske deltagelse i Baltic Air Policing 2018.

Et dansk F-16 fly på patrulje over Litauen i 2108. Foto: Dawid Kamizela. 

Danmark bidrager løbende til  NATO’s luftovervågning over Baltikum - Baltic Air Policing. Baltic Air Policing-missionen er en del af NATO’s generelle luftovervågning, som har til formål at hjælpe med at sikre luftrummene over de medlemslande, som ikke har de nødvendige militære ressourcer til selv at varetage opgaven.

 

Som en del af NATOs såkaldte Assurance Measures, der blev indført efter den russiske annektering af Krim, har alliancen siden 2014 forstærket luftrumsovervågningen over såvel de Baltiske lande som over Rumænien og Bulgarien. Dette tiltag hedder Enhanced Air Policing (eAP). Danmark har flere gange bidraget til eAP-opgaven. 

 

Danmark bidrager fra slutningen af januar 2022 til overvågningen af de Baltiske lande med fire F-16 kampfly. De fire F-16 kampfly forventes at skulle operere fra Litauen. To af flyene er operative, mens to er reserve. Opgaven er at opretholde suveræniteten over Baltikums luftrum.

 

Opgaven for danske fly består i at gennemføre daglige patruljeringer i luftrummet over Litauen, Estland og Letland og herigennem opretholde et afvisningsberedskab til eventuelle krænkelser af landenes suverænitet i luften.

 

Med danske bidrag til Baltic Air Policing og enhanced Air Policing bidrager Danmark til NATO’s integrerede luftforsvar, som har til formål at demonstrere solidaritet i NATO-alliancen, medlemslandenes gode samarbejdsevner og at afskrække og forsvare eventuelle luft- og missiltrusler og angreb mod NATO’s befolkning, territorium og militære styrker.

 

De baltiske landes sikkerhed og uafhængighed har historisk været af høj prioritet for Danmark. Med øget russisk aktivitet i Østersøområdet i løbet af de seneste år, er Danmarks bidrag til NATO’s tilstedeværelse i området blevet endnu mere aktuelt.


Danmark har sendt kampfly til Baltikum i 2004, 2009, 2011, 2013, 2014, 2018, 2019 og 2021 og Danmark har ledet missionen syv gange.  Danske F-16-piloter har derfor en lang erfaring med at udføre Balic Air Policing.

 • flag Områder

  • Estland
  • Letland
  • Litauen
 • shield Ramme

  NATO
 • event Tidsinterval

  Fra 2004
 • info Aktuel

  Ja

Fakta

De tre baltiske stater har ikke selv kapacitet til at flyve afvisningsberedskab over deres eget territorium. Siden deres indtræden i NATO-samarbejdet har en række NATO-lande derfor på skift fløjet afvisningsberedskab over området. Beskyttelsen af de baltiske lande er beskyttelse af hele NATO-alliancen.

Der udsendes fire F-16-fly, og mandskabet kommer til at bestå af lidt over 50 mand. Bidraget får base i Siauliai i Litauen.