Dansk F-16 over Baltikum i forbindelse med danske deltagelse i Baltic Air Policing 2018.

Et dansk F-16 fly på patrulje over Litauen i 2108. Foto: Dawid Kamizela. 

Danmark bidrager løbende til NATOs afvisningsberedskab over Baltikum - Baltic Air Policing. Baltic Air Policing-missionen er en del af NATOs generelle luftrumsovervågning, som har til formål at hjælpe med at sikre luftrummene over de medlemslande, som ikke har de nødvendige militære ressourcer til selv at varetage opgaven.

 

Som en del af NATOs såkaldte Assurance Measures, der blev indført efter den russiske annektering af Krim i 2014, har alliancen siden forstærket afvisningsberedskabet over såvel de Baltiske lande som over Rumænien og Bulgarien. Dette tiltag hedder Enhanced Air Policing (eAP). Det er en opgave, Danmark flere gange har bidraget til. 

 

Danmark bidrog senest fra slutningen af januar til slutningen af marts 2022 til patruljeringen af de baltiske lande med fire F-16 kampfly. De fire F-16 kampfly opererede fra Litauen. To af flyene var operative, mens to var i reserve. Opgaven var at opretholde suveræniteten over Baltikums luftrum.

 

Opgaven for de danske fly bestod i at gennemføre daglige patruljeringer i luftrummet over Litauen, Estland og Letland og herigennem opretholde et afvisningsberedskab i forhold til eventuelle krænkelser af landenes suverænitet i luften.

 

Med de danske bidrag til Baltic Air Policing og enhanced Air Policing bidrager Danmark til NATOs integrerede luftforsvar. Det har til formål at demonstrere solidaritet i NATO-alliancen og medlemslandenes gode samarbejdsevner. Det skal også afskrække og forsvare mod eventuelle luft- og missiltrusler og angreb mod NATOs befolkning, territorium og militære styrker.

 

De baltiske landes sikkerhed og uafhængighed har historisk været en høj prioritet for Danmark. Med øget russisk aktivitet i Østersøområdet i løbet af de seneste år, er Danmarks bidrag til NATOs tilstedeværelse i området blevet endnu mere aktuelt.

 

Danmark har sendt kampfly til Baltikum som en del af Baltic Air Policing i 2004, 2009, 2011, 2013, 2018, og 2021 og Danmark har ledet missionen syv gange. Derudover har danske kampfly været sendt til Baltikum som en del af Enhanced Air Policing i 2014, 2019 og senest i 2022.

 

Se billeder fra patruljering over Estland tilbage i 2018. Artiklen fortsætter under videoen:

 

 

Danske F-16-piloter har derfor lang erfaring med at udføre Balic Air Policing.

 • Områder

  • Estland
  • Letland
  • Litauen
 • Ramme

  NATO
 • Tidsinterval

  Fra 2004
 • Aktuel

  Nej

Fakta

De tre baltiske stater har ikke selv kapacitet til at flyve afvisningsberedskab over deres eget territorium. Siden deres indtræden i NATO-samarbejdet har en række NATO-lande derfor på skift fløjet afvisningsberedskab over området. Beskyttelsen af de baltiske lande er beskyttelse af hele NATO-alliancen.

Der udsendes fire F-16-fly, og mandskabet kommer til at bestå af lidt over 50 mand. Bidraget får base i Siauliai i Litauen.