Dansk F-16 over Baltikum i forbindelse med danske deltagelse i Baltic Air Policing 2018.

Et dansk F-16 fly på patrulje over Litauen i 2108. Foto: Dawid Kamizela. 

Fra 1. september til 1. december 2021 leder Danmark NATO’s luftovervågning over Baltikum. Baltic Air Policing-missionen er en del af NATO’s generelle luftovervågning, som har til formål at hjælpe med at sikre luftrummene over de medlemslande, som ikke har de nødvendige militære ressourcer til selv at varetage opgaven.

 

Det danske styrkebidrag består af fire F-16-fly med tilhørende stabs- og støttepersonel fra Fighter Wing Skrydstrup. Opgaven for de danske fly består i at gennemføre daglige patruljeringer i luftrummet over Litauen, Estland og Letland og herigennem opretholde et afvisningsberedskab til eventuelle krænkelser af landenes suverænitet i luften.

 

Med det danske bidrag til Baltic Air Policing bidrager Danmark til NATO’s integrerede luftforsvar, som har til formål at demonstrere solidaritet i NATO-alliancen, medlemslandenes gode samarbejdsevner og at afskrække og forsvare eventuelle luft- og missiltrusler og angreb mod NATO’s befolkning, territorium og militære styrker.

 

De baltiske landes sikkerhed og uafhængighed har historisk været af høj prioritet for Danmark. Med øget russisk aktivitet i Østersøområdet i løbet af de seneste år, er Danmarks bidrag til NATO’s tilstedeværelse i området blevet endnu mere aktuelt.

 

Danmark har tidligere sendt kampfly til Baltikum i 2004, 2009, 2011, 2013, 2014, 2018 og 2019. Det er 8. gang Danmark bidrager til missionen og 7. gang Danmark leder missionen.  Efterårets Baltic Air Policing-mission er derfor en opgave, danske F-16-piloter har lang erfaring med at løse.

 • Områder

  • Estland
  • Letland
  • Litauen
 • Ramme

  NATO
 • Tidsinterval

  Fra 2004
 • Aktuel

  Ja

Fakta

De tre baltiske stater har ikke selv kapacitet til at flyve afvisningsberedskab over deres eget territorium. Siden deres indtræden i NATO-samarbejdet har en række NATO-lande derfor på skift fløjet afvisningsberedskab over området. Beskyttelsen af de baltiske lande er beskyttelse af hele NATO-alliancen.

Der udsendes fire F-16-fly, og mandskabet kommer til at bestå af lidt over 50 mand. Bidraget får base i Siauliai i Litauen.