kamp i siddende volleyball

Træningen i siddende volleyball samler en stor del af de danske deltagere og staben omkring holdet. For nye spillere er det en overraskelse, at spillet er så fysisk krævende. Fotos: Anders V. Fridberg / Forsvaret

Af Forsvarskommandoen og Forsvarets Sanitetskommando

 

Det nærmer sig afslutningen på et knap tre år langt forløb, når 14 danske veteraner med psykiske skader i denne weekend er på deres sidste træningssamling, inden de fra den 16.-22. april skal deltage i det internationale sportsstævne Invictus Games i Haag i Holland. Deltagerne var samlet første gang i sommeren 2019 og skulle have konkurreret i Haag i maj 2020. Men legene blev udsat ikke bare en, men to gange.

 

De to års forsinkelse og aflysning af de træningssamlinger, der er et vigtigt element i det danske Invictus Games program, har været en stor udfordring for nogle af deltagerne.

 

Claus Bodilsen taler med Casper HoumanTeam manager Claus Bodilsen og Casper Houman efter en hård og stressende rotest.  

”Deltagerne har været isolerede. Og mange af dem har haft udfordringer med at holde fast i deres motivation for at træne, fordi det mål, som de stod lige foran, da stævnet blev aflyst i 2020, pludseligt blev flyttet langt ud i fremtiden. De havde igennem 10 måneder tilrettelagt deres liv efter det mål og også involveret deres familier i det, så er det klart, at har været en mavepuster og fået den enkelte til at overveje, om de kunne holde til en periode mere. For det kræver mange kræfter at være med i programmet,” forklarer Claus Bodilsen, der er team manager for det danske hold.

 

”Jeg havde ligesom lagt Invictus Games på hylden og glemt det lidt. Og jeg var også faldet tilbage i nogle af mine dårlige gamle. Men da vi begyndte på træningssamlingerne igen i november 2021 kom ilden langsomt op i mig igen. Jeg er kommet i gang med at træne derhjemme, og med denne samling er jeg bare helt klar til at give den gas i de sidste tre uger,” siger Casper Houman, der er veteran fra Afghanistan og skal ro og spille volleyball i Haag.

 

Casper Houman modtager i siddende volleyballCasper Houman har sammen med en anden spiller påtaget sig en uformel rolle som spillende træner på volleyball-holdet.

 

Vi har bygget oven på

Selv om udsættelsen har været en udfordring, mener Claus Bodilsen dog også, at de to ekstra år har været en gave for deltagernes personlige udvikling. Og det er den, der er i fokus i det danske program.

 

”I forhold til den personlige udvikling har det lange forløb givet os mulighed for at bygge oven på i forhold til et standardprogram på ti måneder. Det betyder, at vi fagligt har kunne tage den personlige udvikling et niveau op, og at der har været bedre tid til at forankre deltagernes udvikling i dem selv. Der er mange, der har nået deres personlige mål og sat sig nye, og det synes jeg er helt fantastisk,” siger Claus Bodilsen.

 

Casper Houmans helt store mål med Invictus Games programmet var, at han skulle blive en bedre kæreste og far.

 

”Og det er jeg helt sikkert blevet. Nu bor jeg fast sammen med min familie, jeg afleverer og henter børn og jeg hjælper med det huslige. Jeg er ikke i mål, men jeg gør hvad jeg kan. Og selv om Invictus Games har været langt væk, så har der stadig været en snor i mig, der har været motiverende for at træne, spise sundere og ikke gå på druk. Nu er det superfedt endeligt at skulle afsted efter to års forsinkelse og komme ned og få det afsluttet, ” siger Casper Houman.

 

De 14 deltagere og staben omkring det danske hold rejser til Holland den 14. april. Deltagere skal konkurrere i bueskydning, atletik, cykling, svømning, styrkeløft, indendørs roning, siddende volleyball og driving challenge. Ud over de discipliner som Danmark stiller op i, dystes der også i kørestolsbasket og kørestolsrugby (murderball).